Ktoś wie, gdzie w mojej okolicy można zarejestrować chip psu? Podobno trzeba iść do weterynarza albo do schroniska, ale nie mam pewności. Co z kosztami i papierami? Mieszkam niedaleko Wrocławia i nie chciałbym latać po kilku miejscach. Dzięki za każdą radę :)
Znacie miejsce, gdzie zarejestrować psu chip?
Po wszczepieniu trzeba poczekać chwilę na potwierdzenie rejestracji w bazie – zwykle e-mail przychodzi w ciągu tygodnia. Jeśli się nie pojawi, trzeba zadzwonić i dopytać się u organizatora bazy.
Warto pytać o numer bazy, do której weterynarz zgłasza chipy. Najbardziej popularne to SERWIS Czipów i Ogólnopolska Baza Zwierząt. Zawsze sprawdzajcie, czy wet ma podpisaną umowę z którąś z tych instytucji.
u mnie w gminie zrobili to przy okazji dowodu psa
chyba da się też w urzędzie gminy, ale nie jestem pewien, może ktoś potwierdzić?
Mi weterynarz poradził, żeby przy okazji robić szczepienia i chipowanie tego samego dnia – lepiej dla psa, mniej wizyt.
Miałem problem bo wet zawyżył numer chipu, musiałem później poprawiać, więc sprawdzajcie od razu po zabiegu.
chyba musisz mieć jakiś paszport psa, ale nie jestem pewien, ktoś?
spróbuj też popytać na fb lokalnej grupy, może ktoś podpowie sprawdzone miejsce
podbijam, sam szukam info
ja bym poszedł do najbliższej kliniki wet, nic trudnego
Najczęściej chip rejestruje się u lekarza weterynarii – weterynarz wkłada mikroczip pod skórę psa, a potem przesyła dane do ogólnopolskiej bazy (np. Baza Czipów Zwierząt). Zazwyczaj potrzebujesz dowód tożsamości i książeczkę zdrowia psa. Koszt to około 50–100 zł w zależności od kliniki.
Dużo zależy od regionu, sprawdź kilka miejsc.
Ja robiłam to w schronisku, bo braliśmy psa ze stowarzyszenia. Tam mieli promocję i chip gratis, a rejestrację załatwiali automatycznie.
Rejestracja chipu jest jednorazowa i nie wymaga corocznych opłat. Opłata pokrywa zarówno wszczepienie, jak i dodanie do bazy. Jeśli zmienisz adres albo właściciela, trzeba tylko zaktualizować dane.
U mnie było prosto, weterynarz załatwił wszystko w 5 minut, żadna filozofia.
W Warszawie miałem dwa psiaki, zapisaliśmy się na akcję miejską – chipowanie było za darmo, ale trzeba było mieć umówione godzinę. Sporo papierów trzeba było wypełnić.
Moja znajoma zrobiła to w zoo – mieli tam wetów i sprzęt, trochę drożej, ale bez kolejek.
ja skorzystałem z promocji w psim sklepie, gdzie weterynarz przyjechał na dwa dni
też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy