Planuję wynająć mieszkanie w większym mieście i trochę się boję, że można wpaść na naciągaczy albo wplątać w kruczkowe zapisy umowy. Słyszałem, że niektóre oferty wyglądają fajnie, ale nikt nie sprawdził stanu prawnego lokalu. Chciałbym wiedzieć, czy warto korzystać z agencji, czy lepiej szukać bezpośrednio u właściciela. I jak zabezpieczyć się finansowo, jakie zapisy umowy są kluczowe. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i ostrzeżenia 😅
Na co zwrócić uwagę wynajmując mieszkanie, żeby nie dać się oszukać?
Dodatkowo poproś właściciela o potwierdzenie wszystkich opłat za media w formie faktur lub rachunków. Dzięki temu będziesz wiedział, ile naprawdę płacił ostatni najemca i unikniesz zaskoczenia. Umowa może też zawierać zapis o możliwości weryfikacji stanu medialicznego raz na pół roku. To już takie dodatkowe zabezpieczenie.
Miałem kiedyś wynajem od osoby, która okazała się nie być właścicielem - strata depozytu i nerwy. Teraz zawsze wypytuję o KW i zabieram wydruk z sądu na spotkanie. Dało mi to spokój i nie powtórzy się już ta wtopa.
Zdecydowanie przed podpisaniem umowy sprawdź w księdze wieczystej właściciela nieruchomości przez portal Ministerstwa. Umowa powinna zawierać dokładny opis stanu mieszkania, wykaz wyposażenia i termin przekazania kluczy. Warto też zadbać o kaucję rozliczaną w konkretnym terminie i w określonej formie (np. przelew). Agencja może być droższa, ale czasem oszczędza masę stresu.
Też się nad tym zastanawiam, temat jak najbardziej na czasie
Nie mam dużego doświadczenia, ale słyszałem, że umowa na czas określony chroni lepiej najemcę niż na czas nieokreślony
ja brałem przez sprawdzoną agencję i spokój, zero niespodzianek :)
wydaje mi się, że dobrze by było zrobić protokół zdawczo-odbiorczy mieszkania zanim się wprowadzisz, ale nie jestem pewien