Moja córeczka ma prawie 11 miesięcy i do tej pory jadła głównie zupki i papki ze słoiczków. Chciałabym wprowadzić więcej rzeczy przygotowywanych w domu, ale nie wiem od czego zacząć. Zastanawiam się nad kaszkami na mleku lub jogurcie, ale nie wiem, czy to dobre rozwiązanie. Potrzebuję też pomysłów na przekąski między głównymi posiłkami. Może macie swoje sprawdzone przepisy albo gotowe pomysły? Będę wdzięczna za każdą sugestię 😊
Co podajecie 11-miesięcznemu dziecku do jedzenia?
Staraj się też podawać produkty zbożowe pełnoziarniste, np. makaron durum lub kaszę gryczaną. Mogą być bardziej sycące i wprowadzają błonnik. Wszystko gotuj al dente, żeby maluch mógł sobie poradzić z gryzieniem.
ja dawałam kasze z owocami
ja bym dała ziemniaki i gotowany kalafior
Ja też mam dylemat, czekam na więcej rad 😊
Chyba gdzieś czytałam, że zielony groszek jest super, ale nie wiem czy nie będzie za twardy.
Na deser warto proponować owoce sezonowe w formie puree lub mocno dojrzałe kawałki mango czy melona. Obserwuj reakcję dziecka na nowe smaki i tekstury, wprowadzając pojedynczo nowe składniki co 3–4 dni.
Moja Siostrzenica bardzo lubiła jogurt grecki z odrobiną przecieru brzoskwiniowego, robiłam to na śniadanie.
Najważniejsze to urozmaicać konsystencję – od gładkich papek po lekko grudkowate puree. Warto podawać warzywa korzeniowe gotowane na parze, drobno posiekane mięso (kurczak czy indyk) i kaszę jaglaną lub ryż. Poza tym jajko na miękko albo dobrze ugotowany żółtko. Na przekąski banan, awokado czy pieczone jabłka sprawdzają się świetnie. Staraj się unikać soli i cukru, za to wprowadź naturalne przyprawy jak koperek czy natka pietruszki.
Wydaje mi się, że można wprowadzić sery twarogowe, ale nie jestem pewna, czy to nie będzie za ciężkie dla brzuszka.
🙄 temat mi się przyda
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale podobno przy takich maluchach dobrze dodawać probiotic jogurt naturalny ??
Podbijam, bo sama nie mam pomysłów 🙈
Moja Laura zaczęła po 10 miesiącu od prób z puree z dyni i kaszką manną. Okazało się hitem, bo fajnie się miksowało i była gładka konsystencja, a po tygodniu dodałam już lekkie grudki.
Fajny wątek, też przyda mi się kilka pomysłów na rozszerzanie diety :)
u nas świetnie wchodziły kawałki gotowanego buraka i marchewki, a do picia woda z sitka
Ciekawe, czy można też podawać tofu dla dziecka w tym wieku?
gulasz warzywny sie sprawdzil
Dobrze jest też zwracać uwagę na żelazo. Można podawać puree z czerwonej soczewicy albo mielone wołowe mięso w puree z warzyw. Przydatne są też gotowe kaszki wzbogacone żelazem. Podawaj to najlepiej po zupie lub osobno jako drugie danie.
U nas hitem okazały się placuszki z batatów i jabłka – pieczone w piekarniku, krojone na małe paseczki. Dziecko jadło jak szalone.