Szukam alkomatu do amatorskiego użytku po imprezach. Chciałbym coś dokładnego i w miarę solidnego, ale nie chce wydawać 1000 zł. Zależy mi na pomiarze z błędem max 0,1 promila i łatwej kalibracji. Czy ktoś ma jakieś propozycje modeli godnych uwagi? Naczytałem się o AlcoSense, ale opinie różne. Będę wdzięczny za opinie i porady, może ktoś używa czegoś sprawdzonego 🙂
Jaki alkomat kupić, żeby był dokładny i nie za drogi?
Ja od pół roku latam z Dräger Alcotest 3820. Lekki, łatwy w obsłudze i raz na rok robię kalibrację w serwisie. Sprawdzałem kilka razy z policją i wyniki zawsze się zgadzały.
Testowałem też alkomat BACtrack, całkiem spoko, ale bateria słaba i trzeba często ładować.
Z kolei Mobi Alco od polskiego producenta ma sensor półprzewodnikowy, ale oprogramowanie koreguje odczyty. Nie jest super dokładny, ale stabilny, w cenie ok. 280 zł.
Chyba trzeba pamiętać o regularnej kalibracji co około 6 miesięcy?
AlcoSense Elite 5.2 ma czujnik elektrochemiczny, więc pomiary bywają bardzo dokładne. Kalibracja jest prosta, kosztuje ok. 400 zł i można ją zrobić samemu w domu. Fakt, nie jest najtańszy, ale warto.
Fajny temat, też rozglądam się za czymś dla siebie.
U mnie Xiaomi Breathalyzer działa ok, tani i wygodny.
Też się nad tym zastanawiam, bo mój poprzedni zepsuł się po miesiącu.
Ja bym brał AlcoForce, sprawdzałem u kumpla i jest ok.
Jeśli masz ograniczony budżet, zerknij na AlcoTrue A2. To polska marka, koszt ok. 250 zł, kalibracja co pół roku, ma pamięć wyników.
Mi się podobał Dräger Alcotest 6820. Mega precyzyjny.
Wydaje mi się, że czujniki elektrochemiczne są lepsze od półprzewodnikowych, ale mogę się mylić.
Kiedyś kupiłem najtańszy alkomat z allegro za 50 zł i to była totalna porażka. Pokazywał 0,0 nawet po dwóch piwach 😉
Podbijam temat, czekam na rady 🙂