Zastanawiam się nad zmianą auta i mam do wyboru Nissan Qashqai albo Kia Sportage. Głównie jeżdżę po mieście, ale czasem robię trasy za miasto. Który z tych SUV-ów wybrać, jeśli zależy mi na komforcie, spalaniu i bezawaryjności? Ceny są zbliżone, opinie w necie różne. Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia i rady :)
Nissan Qashqai czy Kia Sportage – który lepszy?
Jeździłem Sportage 2020 1.6 T-GDI i byłem zaskoczony spalaniem ok. 8l/100km. Po Qashqaiu 1.2 turbo różnica była spora, ale Kii bardziej mi spasowała kabina.
Też się zastanawiałem nad tym, bo oba auta są spoko.
Jeśli zależy Ci na niezawodności, to Qashqai wypada nieco lepiej w różnych testach. Silniki 1.3 TCe są dynamiczne, choć spalają trochę więcej. Sportage w benzynie 1.6 ma sporo momentu, ale w Qashqai jest trochę lepsze prowadzenie. Z tyłu w Nissanie miejsca jest minimalnie więcej. Polecam sprawdzić oba na jazdach testowych.
nie wiem czy fotele w Kia są tak wygodne jak w Nissanach, ktoś porównywał?
Kia oferuje dłuższą gwarancję (7 lat) w porównaniu do Nissana (3-5 lat), co może być ważne przy dłuższym użytkowaniu. Sprawdź też koszty serwisowania w Twojej okolicy.
nie wiem jak z dostępnością części do Qashqaia vs Sportage, ktoś orientuje?
chyba Kia ma większy bagażnik, ale nie jestem pewny czy dobrze pamiętam.
Ja bym brał Sportage, bo wygląda lepiej i jest tańszy w podstawie.
Warto też spojrzeć na wyposażenie i standard bezpieczeństwa, bo to się różni między rocznikami.
Podbijam temat, bo też chcę coś wybrać z tych dwóch.
Przy utracie wartości Kia trzyma cenę nieco lepiej w pierwszych latach, ale Nissan też nie jest zły. Możesz sprawdzić ogłoszenia z podobnym przebiegiem i rocznikiem.
Mam Sportage na codzień i sprawdza się w zimie, choć do Qashqaia z 4x4 trochę mu brakuje. Na suchym drogi prowadzi się stabilnie.
Oba modele mają swoje plusy, trudno jednoznacznie wskazać zwycięzcę.
Sportage fajnie jedzie, polecam sprawdzić w salonie.
Miałem Qashqai 2017 z dieslem 1.5 i jeździł bez problemów. Przesiadłem się na Sportage 2019 i jest komfortowo, choć spalanie poszło o litr w górę.