Muszę wymienić opony w moim Golfie IV, głównie jeżdżę po mieście, ale czasem też dłuższe trasy. Zależy mi na tym, żeby dobrze trzymały na mokrej nawierzchni i żeby komplet zmieścił się w okolicy 2000 zł. Myślałem o Michelinkach, ale może są jakieś lepsze opcje w tej cenie? Ktoś ma doświadczenie z Bridgestone, Continental czy Hankook? Będę wdzięczny za wszelkie opinie 👍
Jakie opony do Golfa IV będą najlepsze na mokrej nawierzchni?
Ja bym brał Michelin, najlepsze trzymanie i komfort.
Jeśli szukasz czegoś taniej, to Bridgestone Turanza T005 też daje radę – dobrze zachowuje się w wodzie, jest stosunkowo cicha, a cena za cztery sztuki waha się wokół 1800–1900 zł. Mam je już dwa sezony i spokojnie jeszcze wytrzymają.
no różnie mówią, każdy tu chwali coś innego, sam już nie wiem co wybrać
Continental ContiPremiumContact 5 – spoko opony, polecam.
Jeździłem na Michelin Pilot Sport 4 w rozmiarze 205/55 R16 i naprawdę polecam. Na mokrym świetna przyczepność, niski opór toczenia, a i przebieg jest znośny. Za komplet zapłaciłem ok. 2400 zł, ale często trafisz na jakieś promocje i wyjdziesz koło twojego budżetu.
chyba warto pomyśleć o całorocznych? nie jestem pewien czy zimówki na lato to dobry pomysł
W poprzednim aucie używałem Pirelli Cinturato P7. Droższe, ale warto było dopłacić za stabilność i niski hałas.
Miałem w zeszłym sezonie Hankook Ventus Prime 3 i jak na mój budżet spisały się świetnie – ciche, wygodne i bezpieczne na mokrym.
u mnie podobny dylemat, obserwuję temat
wydaje mi się, że jakieś koreańskie Hankook czy Kumho mogą być ok, ale nie testowałem
podbijam, też szukam czegoś za te pieniądze
Goodyear EfficientGrip Performance miał u mnie świetne opinie, jednak moim zdaniem przebieg mógłby być lepszy. Za to przyczepność na mokrym naprawdę bez zarzutu, można brać.