Robię licencjat z biochemii i już myślę co dalej. Zastanawiam się nad magisterką, ale nie wiem, czy lepiej iść w stronę biotechnologii, bioinformatyki czy może chemii medycznej. Fajnie by było mieć też jakieś praktyczne zajęcia w labie. No i ciekawi mnie jak to potem wygląda z pracą po takim kierunku. Może ktoś tu studiował podobne rzeczy albo ma znajomych? Podzielcie się proszę swoim zdaniem 🙂
Jakie studia robić po biochemii?
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba Wrocław ma fajną ofertę podyplomówek
chyba na UJ mają nowy kierunek biotechnologia medyczna, może to coś dla Ciebie?
Też się nad tym zastanawiam 😅
Super temat, czekam na więcej odpowiedzi.
wydaje mi się, że bioinformatyka to przyszłość, ale nie jestem pewien
Na studiach podyplomowych z analizy danych biologicznych nabrałem umiejętności statystycznych i teraz robię doktorat w biostatystyce.
Po biochemii często idą ludzie na inżynierię genetyczną albo chemię leków. To są specjalizacje, gdzie dostajesz dużo zajęć praktycznych i możesz po obronie od razu pracować przy tworzeniu biofarmaceutyków.
mam podobny dylemat, bez zmian
Jeśli zależy Ci na praktyce lab, to biotechnologia będzie dobrym wyborem. Na UW i UJ są programy z dużą liczbą ćwiczeń w laboratoriach, a potem można pracować w przemyśle farmaceutycznym lub spożywczym. Bioinformatyka jest ciekawa, ale to już bardziej komputery i statystyka, więc jak nie lubisz kodować to słabo.
Ja studiowałem magisterkę z chemii farmaceutycznej i po obronie pracuję w dziale R&D. Praktyczna chemia leków to nie taki zły kierunek po biochemii.
Wydaje mi się, że studia z bioanalityki medycznej na Akademii Medycznej to też opcja. Mają tam kursy z chromatografii, spektrometrii mas i diagnostyki, więc po takich studiach łatwo znaleźć pracę w diagnostyce lub w przemyśle farmaceutycznym.
ja bym poszła na biotechnologię, generalnie sporo labu tam jest
biotechnologia magisterka to klasyk, polecam
Możesz też rozważyć chemię analityczną na politechnice. Trochę odbiega od biochemii, ale też pracujesz w labie i masz lepsze perspektywy finansowe. No i sporo praktycznych zajęć z instrumentów.
podbijam, bo ciekawi mnie wasze zdanie
u mnie się sprawdziła bioinformatyka, choć na początku nie byłem przekonany
Zauważyłem, że wiele firm zwraca uwagę na umiejętności miękkie, więc warto pomyśleć o podyplomówce z zarządzania projektem w biotechnologii. Nie jest bezpośrednio związane z biochemią, ale otwiera drzwi do menedżerki w labie.
Wybrałam bioinformatykę, bo zawsze lubiłam programować. Trochę było ciężko na matematyce, ale teraz mam pracę w startupie biotech.
Zrobiłem podyplomówkę z zarządzania projektami w naukach przyrodniczych. Dzięki temu awansowałem w mojej firmie labie analitycznym.