mam małego kociaka i nie wiem jaką wybrać kuwetę 😕. myślałem o takiej zamykanej, ale boje się że będzie mu niewygodnie. zależy mi żeby była łatwa do czyszczenia i żeby żwirek się nie wysypywał. może coś prostego z wlotem od góry? macie jakieś typy czy marki warte uwagi? proszę o pomoc!
Jaką kuwetę dla kota kupić?
chyba te kuwety z filtrem węglowym coś dają, nie wiem czy dobrze kojarzę
Jeśli zależy Ci na łatwym czyszczeniu i ograniczeniu roznoszenia żwirku, to polecam otwartą kuwetę z wysokimi ściankami. Szukaj takiej wykonanej z ABS lub hartowanego plastiku. Ważne, żeby ściany miały min. 15 cm głębokości, wtedy kociak nie będzie wysypywać żwirku na podłogę.
też się nad tym zastanawiam, bo mój kiciuś wybredny
U mnie spisuje się zwykła otwarta kuweta, zero kombinowania.
podbijam, żeby usłyszeć więcej głosów przed zakupem
Sam przez kilka miesięcy testowałem też kuwety samoczyszczące – działają spoko, ale są głośne i drogie w utrzymaniu. Jeśli budżet pozwala, Litter-Robot czy PetKit mogą odciążyć Cię z grabienia. Za to tradycyjne kuwety da się wyczyścić znacznie szybciej i bez prądu.
fajny temat, też przyglądam się ofertom kuwet
Miałem kociaka i kupiłem narożną kuwetę, bo nie zajmuje dużo miejsca. Okazało się, że żwirek się lepiej trzyma w kątach, a sprzątanie jest szybsze. Teraz biorę podobną, ale z wyższymi ścianami.
Moja kotka na początku w ogóle nie chciała korzystać z kuwety zamykanej – sikała gdzie indziej. W końcu zmieniłem na otwartą z niskim wejściem i problem zniknął. Teraz mam nadzieję na coś większego, bo kiciuś rośnie.
Ja bym brał zamykaną, moja kotka uwielbia prywatność.