Jakie macie sposoby na zapobieganie rozstępom w ciąży?

Przez DamnItSon · 30.06.2026, 14:50 · Lifestyle, sport, turystyka · 8 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 30.06.2026, 14:50
Jestem w 20 tygodniu ciąży i zaczynam się martwić o rozstępy. Skóra zrobiła się bardziej napięta, a ja chcę jej pomóc zanim pojawią się czerwone paski. Słyszałam o różnych kremach, olejkach i masażach, ale nie wiem, co naprawdę warto brać. Może któraś z was stosowała jakieś domowe sposoby albo suplementy, które pomogły? Próbowałam oleju migdałowego, ale jak na razie żadnych super rezultatów. Będę wdzięczna za wszystkie rady i sugestie :)
Napisano 01.07.2026, 10:15
Też kiedyś czytałam, że peeling cukrowy może pomóc, ale nie próbowałam tego sama.
Napisano 03.07.2026, 18:35
Polecam krem Elastynę Pharmaceris lub Vichy z prebiotykiem – stosowałam raz dziennie i na razie brzuch jest gładki. Dodatkowo warto robić ćwiczenia pilates dla ciężarnych, to wzmacnia mięśnie brzucha i wspiera skórę.
Napisano 05.07.2026, 06:30
Ja używałam oleju awokado i było calkiem spoko.
Napisano 12.07.2026, 09:00
Chyba słyszałam, że masaże co drugi dzien mogą pomóc, ale nie wiem, czy to nie bujda.
Napisano 12.07.2026, 11:30
Będąc w drugiej ciąży mam więcej czasu i zaczęłam rano robić masaże z olejem kokosowym. U mnie jest różnica w porównaniu z pierwszą ciążą, wtedy nie stosowałam nic i mam kilka niewielkich rozstępów. Teraz praktycznie ich nie widać.
Napisano 14.07.2026, 08:25
Dobre pytanie, czekam na odpowiedzi.
Napisano 14.07.2026, 20:45
Ja stosowałam Bio-Oil dwa razy dziennie od początku ciąży i faktycznie skóra była bardziej elastyczna. Ważne jest też picie dużej ilości wody i regularne masowanie brzucha okrężnymi ruchami. Dodatkowo przyjmowałam suplement z kolagenem i witaminą C, to podobno wspiera produkcję elastyny. Z mojej perspektywy klucz to systematyczność i dbanie o nawilżenie skóry.
Napisano 19.07.2026, 21:30
U mnie świetnie sprawdził się olejek z wiesiołka 😉
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie