Mam problem z odchwaszczaniem i nie wiem ile dokładnie Chwastox Extra dodać do opryskiwacza 10 l. Na opakowaniu jest jakaś rozbieżność między dawkami dla różnych chwastów, więc boję się za słabo albo za mocno. Ktoś ma sprawdzone proporcje? Może używaliście 25 ml, a może inaczej? Chcę trafić w optymalne stężenie bez marnowania środka. Będę wdzięczny za wasze doświadczenia :)
Ile dodać Chwastox Extra na 10 litrów wody?
Przy silnych chwastach ziołowych dawałem 40 ml i tak szału nie było, więc chyba 25–30 ml to sweet spot.
W instrukcji było coś o stężeniu 0,2% roztworu, więc jeśli policzyć to wychodzi właśnie około 20–25 ml.
30 ml u mnie zawsze robi robotę 😉.
Chyba 2 nakrętki tego specyfiku, ale lepiej sprawdź to u sprzedawcy.
Też się zastanawiam nad tym tematem od kilku dni.
Ja dawałem 30 ml i był spokój u mnie.
Jeśli masz twardą wodę, warto odkwasić ją przed dodaniem środka, bo inaczej skuteczność Ci spadnie – przydatne zwłaszcza przy 20 ml.
Nie wiem jak w twojej glebie, ale ja bym dał 25 ml i zobaczył efekt.
Pamiętajcie też o dodaniu adiuwanta – wtedy lepiej przykleja się do liści. Bez niego nawet 30 ml może odpłynąć po deszczu.
Nie mam zbyt dużej wiedzy, ale czy to nie za mocno na młode chwasty?
Z tego co pamiętam, instrukcja producenta mówi o 20–30 ml na 10 l.
W zeszłym roku nalałem 25 ml i faktycznie zadziałało szybciej niż przy 20 ml – mniej trzeba było drugi raz opryskiwać.
Wydaje mi się, że ok. 20 ml na 10l, ale nie jestem pewny do końca.
Testowałem 15 ml i było ciut słabo, więc od tamtej pory raczej miarkuję się na 35 ml.
Standardowo na 10 l wody stosuje się 25 ml Chwastoxu Extra, co przy zawartości substancji czynnej 360 g/l daje 0,09 % roztworu. To powinno poradzić sobie z większością jednoliściennych i dwuliściennych chwastów.
Podbijam, bo czekam na więcej opinii.