Zastanawiam się nad manicure i nie wiem, czy lepiej iść w hybrydę czy żel. Słyszałam różne opinie: że hybryda jest delikatniejsza dla paznokci, ale też mniej trwała. Z kolei żel ma lepszą wytrzymałość, ale ponoć można zniszczyć naturalną płytkę. Ktoś miał porównanie obu metod? Jakie marki polecacie? Czy coś szczególnie warto wiedzieć przy wyborze? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Hybryda czy żel – co lepsze na manicure?
Oba mają swoje plusy, wszystko zależy od efektu jaki chcesz uzyskać i budżetu. Hybryda jest tańsza, żel bardziej wytrzymały.
U mnie hybryda obgryziona po tygodniu, a żel wytrzymał prawie miesiąc w dobrym stanie. Ale każdy ma inny tryb życia, więc warto potestować.
Polecam zwrócić uwagę na grubość warstwy - żel zwykle nakłada się grubiej, co u niektórych może dawać efekt sztuczności. Hybryda jest cieńsza, wygodniejsza do noszenia, ale trzeba pamiętać o regularnych uzupełnieniach co 2-3 tygodnie.
Ja wolę hybrydę, szybciej robią i jest taniej.
Też się nad tym kiedyś zastanawiałam, ciekawa jestem odpowiedzi.
Podbijam temat, bo sama czekam na opinie.
Wydaje mi się, że żel jest bardziej trwały, ale nie mam pewności.
Próbowałam obu, na początku robiłam hybrydę, ale po kilku tygodniach przerzuciłam się na żel. Było dużo mniej odprysków, więc teraz zostaję przy żelu.
Ja bym brała żel, trzyma się super.
Hybryda jest trwalsza niż zwykły lakier, ale żel daje mocniejszą powłokę. Przy żelu płytka bardziej się utwardza, więc lepiej chroni przed uszkodzeniami. Z hybrydą z kolei szybciej schodzisz do domu bo schnie od razu pod lampą UV. Do słabych paznokci raczej wybrałabym żel, a do codziennych stylizacji hybrydę.