Przeprowadzam się do dość starego domu z lat 50. i zastanawiam się nad ogrzewaniem. Na razie jest tam piec węglowy, ale to strasznie praco- i czasochłonne. Myślałem nad pompą ciepła albo ogrzewaniem na pellet, ale czy to się sprawdzi? Ktoś ma podobne doświadczenia? Zależy mi na koszcie instalacji i rachunkach. Będę wdzięczny za każdą radę :)
Jakie ogrzewanie sprawdzi się w starym domu?
Podbijam, też szukam jakiegoś rozwiązania.
Rozważyłbym hybrydę – pompę ciepła połączoną z kotłem kondensacyjnym na gaz. W zimne dni kocioł wspomaga pompę. Cały rok masz niski koszt eksploatacji i stabilne źródło ciepła.
Moja ciocia ma kocioł na pellet i jest zadowolona, sama mówi że to wygodniejsze niż węgiel.
Fajny wątek, sam się nad tym planowaniem ogrzewania zastanawiam.
Może warto ogarnąć panele fotowoltaiczne na prąd do pompy, ale głowy nie dam.
Może ktoś jeszcze coś dorzuci?
Jeżeli piec węglowy Ci nie pasuje, zdecydowanie rozważ kocioł na pellet. Pellet jest bardziej wygodny, trzymasz go w zasobniku. Pamiętaj tylko o pomieszczeniu na przechowywanie i odkurzaniu popiołu.
Miesiąc temu zakończyłem modernizację: gaz + panele + ogrzewanie podłogowe i jest super, ale musiałem dobrze zaizolować strop.
Nie wiem czy lepiej pompę czy piec gazowy, ktoś miał oba?
Sąsiad zrobił hybrydę, na początku kombinował, ale działa bez problemu już 3 sezony.
Chyba sprzedają jakieś pompy powietrzne z dopłatą, nie kojarzę dokładnie.
Jeżeli masz dostęp do sieci gazowej, to gaz może być tańszą opcją niż pellet w niektórych rejonach. Poza tym można zainwestować w kocioł kondensacyjny z modulacją mocy, co jest bardzo wydajne.
Miałem stary dom z cegły i wybrałem pompę ciepła gruntową. Koszt wyższy o 30% od pelletu, ale rachunki w zimie spadły o ok. 50%. Do tego zamontowałem ogrzewanie podłogowe, które świetnie współgra z niskotemperaturową pompą.
Z ociepleniem ścian najpierw, potem wybieraj źródło ciepła.
Ja bym brał hybrydę gaz+pompę, najlepszy kompromis imo.
Gazówka najtańsza w montażu, ale ceny gazu rosną.
Bardzo ważne jest określenie zapotrzebowania cieplnego budynku. Najlepiej zrobić audyt energetyczny, zanim zainwestujesz. Bez tego możesz źle dobrać moc pompy lub kotła.
U mnie podobny problem, czekam na porady.
U mnie w starym domu z lat 60. zamontowaliśmy pompę powietrze–woda i wymieniliśmy okna. Różnica w rachunkach widoczna od razu.