Planuję roślinne akwarium i nie wiem, na jaki substrate się zdecydować. Słyszałem o podłożach aktywnych typu ADA Amazonia czy Seachem Flourite, ale ceny trochę odstraszają. Zależy mi na dobrym wzroście roślin i stabilnym pH, a przy okazji żeby zmieścić się w budżecie. Może macie jakieś porady, porównania, albo własne doświadczenia? Dzięki z góry :)
Jakie podłoże aktywne wybrać do roślinnego akwarium?
Może spróbuj warstwy mineralnej pod żwirem dekoracyjnym, podobno też daje radę
chyba czytałem, że JBL Aquabasis jest ok, ale nie testowałem
u mnie Dennerle działa super
ja mam Seachem Flourite i spoko roślinki rosną
nie jestem pewien, ale może coś od Aquatic Nature albo Basalt
Flourite od Seachem to glinka hematytowa, długo działa, ale przy mocnych roślinach trzeba dodatkowo dokładać nawozy. Za to daje stabilne pH i nie wypłukuje się tak szybko.
Jeszcze warto rozważyć ADA La Plata Sand – nie jest super bogate w składniki, ale świetnie wygląda i można stosować nawozy w tabletkach u korzeni.
też się nad tym zastanawiam, ciężki wybór
Z tego co widzę po swoich roślinach najlepsze jest ADA Amazonia – kwaśne pH, mnóstwo składników, rośliny jak na drożdżach. Jedyny minus to cena, ale dla efektu warto. Alternatywnie Seachem Flourite albo Dennerle Scaper’s Soil także dają radę.
podbijam temat, bo sam mam zapytanie
Miałem ADA Amazonia, rośliny pięknie rosły przez pierwsze 3 miesiące, potem podłoże straciło moc. Po przesiadce na Dennerle Scaper’s Soil problem minął 🙂
Na swoim 54l mam JBL Aquabasis Plus, roślinki rosną bez zarzutu, tylko trzeba pilnować nawozu