Jestem w 38 tygodniu ciąży i zastanawiam się, jak to naprawdę wygląda z odchodzeniem wód. Czy nagle leci jak szklanka wody, czy raczej małymi porcjami? Boję się, że nie zauważę różnicy między moczem... Ktoś mnie oświeci jak to było u was? 😊
Jak u was wyglądało odchodzenie wód płodowych?
Wody płodowe mają zazwyczaj lekko słony zapach i nie są żółte jak mocz. Poza tym są obojętne pH, ale nie polecam domowych testów tylko konsultację z ginekologiem, zwłaszcza jak jesteś blisko terminu porodu.
Myślałam że to coś nie tak z pęcherzem, ale później przyszła położna i powiedziała że to wody płodowe. Faktycznie różnica jest w zapachu i konsystencji.
Ja przed porodem miałam lekkie sączenie przez kilka godzin, a dopiero potem silne skurcze. Zanim do szpitala, co 5 minut zmieniałam podpaskę bo przemoczyłam.
Mam nadzieję, że szybko dostaniesz odpowiedzi
mi trochę kapało i myślałam ze siusiak zawinił
Super temat, przyda się każdej mamie
nie jestem pewna, ale mama mi mówiła że to nagły moment
Czasem odchodzenie wód jest bolesne bo pęka błona, ale nie zawsze. U mnie to był pojedynczy kap, a potem jeszcze lekkie sączenie. Jeśli masz niepewność co do koloru czy zapachu, możesz poprosić o sprawdzenie w szpitalu.
chyba to jest bardziej bezwonne, przynajmniej ja tak słyszałam
podbijam pytanie, bo tez bym chciała wiedzieć
miałam to samo, ciekawa jestem odpowiedzi
ja mam wrażenie że to bardziej kapią niż leci strumieniem
Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło gładko :)
u mnie poleciało jak z kranu, mega ciepłe i płynne
wydaje mi się że musi być jakiś większy strumień, ale mogę się mylić
Z reguły pęka pęcherz płodowy i wtedy wycieka dość spory strumień wód. Ale zdarza się też lekkie przeciekanie - wtedy warto mieć ze sobą podpaskę i obserwować kolor. Jeśli jest przezroczysty, o słodkawym zapachu, to najpewniej wody. W razie wątpliwości najlepiej skontaktować się z położną.
najlepiej mieć podpaski i obserwować zapach
Byłam w 39 tygodniu, kapnęło najpierw delikatnie, potem już raz po raz. Wzięłam podpaskę i pomyślałam 'no to jedziemy'. Wody są różne u każdego, tak słyszałam.
ciężko pomylić z siku, od razu czuć różnicę
Ostatnio przeglądający
2Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.