Zostałem powołany do ćwiczeń rezerwy i za dwa miesiące mam wyjazd. Nie bardzo wiem, czego się spodziewać po takim szkoleniu. Czy ktoś już był na takich ćwiczeniach? Jak wygląda typowy dzień – trening fizyczny, strzelania, nauka taktyki? Czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty albo badania przed wyjazdem? Będę wdzięczny za wszelkie info :)
Jak to jest na ćwiczeniach rezerwy?
Z formalności: dostarczasz orzeczenie lekarskie i zaświadczenie o niekaralności. Jedzenie to racje wojskowe – śniadanie, obiad, kolacja, ale warto mieć jakieś słodycze na szybko. Instruktorzy są raczej w porządku, ale trzeba punktualnie stawiać się na zbiórki.
Moja grupa miała też ćwiczenia z GPS i nawigacji. To była naprawdę ciekawa część szkolenia. Polecam wziąć dodatkowe skarpety, bo marsze mogą zająć sporo czasu.
Też się nad tym zastanawiam, fajny temat
U mnie było spoko, największy stres na strzelaniu ale ogarniesz 😉
Na początku macie przegląd sprzętu i ubrania, potem jest odprawa z dowódcą. Dzień zwykle zaczyna się alarmem o 6:00, później rozgrzewka, śniadanie i zajęcia teoretyczne. Po południu strzelania, taktyczne marsze w terenie i ćwiczenia z pierwszej pomocy. Zakończenie bywa ceremonią i wydaniem zaświadczeń.
Fajny wątek, sam bym chętnie poznał więcej szczegółów
Chyba są też zajęcia z orientacji w terenie na kompasie, ale nie wiem czy to obowiązkowe
Podbijam, bo sam się wybieram
Ja brałem termos z herbatą i przydało się serio
Wydaje mi się, że trzeba mieć aktualne badania lekarskie, ale nie mam pewności
Byłem w rezerwie w zeszłym roku, ćwiczenia trwały 7 dni. Każdy dzień zaczynał się o 6 rozgrzewką, potem strzelania, taktyka w terenie. Najbardziej ciężkie były nocne marsze, ale daje satysfakcję. Zabierzcie ze sobą dobre buty i odzież kamuflażową, bo pogoda często się zmienia.