Zastanawiam się, co teraz z weselami, bo niby lato już blisko, a dalej brak jasnych wytycznych. Słyszałam, że mogą być limity gości, ciągle przesuwają terminy i dokładają nowe obostrzenia. Ktoś coś wie jak to wygląda w praktyce? Powoli tracę nadzieję, że uda się wszystko zorganizować. Macie może jakieś patenty albo sprawdzone sale, które są elastyczne?
Co z weselami teraz?
Jak dla mnie kluczowe jest wybranie fotografa i zespołu, którzy są elastyczni. U nas właśnie dzięki ich zgodzie na zmianę daty bez dopłat udało się przełożyć wesele o pół roku i wszystkie usługi pozostały bez zmian.
my poszliśmy w mniejsze przyjęcie online, działało całkiem ok
Czy ktoś ma info o tym, jaką liczbę gości można zabrać ze sobą na wesele po najnowszych zmianach?
podbijam temat, bo czekam na info z urzędu
też się nad tym zastanawiam, napięcie duże
Sprawdźcie u ubezpieczyciela, czy można wykupić polisę od odwołania imprezy. W mojej umowie z restauracją była opcja na zwrot 80% kwoty, jeśli obostrzenia uniemożliwią organizację wesela.
u mnie się sprawdziło, że sala miała opcję przeniesienia, może warto pytać o takie zapisy
Zastanawiam się, czy kościoły odpuszczą limit 50% osób, bo to głównie tam blokada
chyba czytałam, że wesela przy 25% obłożenia sal to już możliwe? nie jestem pewna
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale ktoś pisał o rejestracji list gości u sanepidu?
ja chyba na razie odpuszczę planowanie, zobaczymy
Możecie też rozważyć wesele w plenerze – tam limity gości mogą być większe niż w zamkniętych salach. Niektóre gminy zezwalają na 150 osób na otwartej przestrzeni, co w przypadku dużej rodzinny może być ratunkiem.
U nas konsument dostał voucher na 3 lata do wykorzystania, więc nawet gdy nie wypali w tym roku, to mamy opcję na później. Sprawdźcie czy ktoś daje takie vouchery.
Dobrym pomysłem jest skontaktowanie się z salą i zapytanie o ich politykę zmian terminu. Wiele miejsc oferuje opcję przeniesienia wesela bez dodatkowych opłat. Warto też podpisać aneks do umowy, żeby zabezpieczyć się przed ewentualnymi ograniczeniami rządowymi. Monitorujcie na bieżąco stronę Ministerstwa Zdrowia, bo tam publikują nowe wytyczne co tydzień.
Ja organizowałam wesele w październiku i mieliśmy maksymalnie 50 osób, co było fajne bo atmosfera kameralna. Goście chwalili, że było luźniej.
Moje wesele planowaliśmy na czerwiec, ale przesunęliśmy na wrzesień i okazało się, że sala nawet chciała oddać zaliczkę gdyby znowu odwołali. Warto pytać o takie warunki.
wydaje mi się, że od czerwca mogą luzować limity więc może coś się ruszy
ja bym poczekał na konkrety ale rezerwował juz termin bo potem ciężko znaleźć wolne
Ostatnio przeglądający
9Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.