Od dawna walczę z suchymi końcówkami i ogólnym brakiem blasku włosów. Próbowałam już różnych odżywek i masek, ale efekt jest krótkotrwały. Zastanawiam się nad naturalnymi metodami jak olejowanie czy płukanki ziołowe, ale nie wiem czy to działa. Dajcie znać co u was się sprawdza, szczególnie przy włosach farbowanych. Może znacie jakieś sprawdzone kosmetyki w rozsądnej cenie? Rozważam też zmianę szamponu ale mam wrażliwą skórę głowy :/ Dzięki z góry za wszelkie sugestie!
Jak Wy dbacie o włosy, żeby były zdrowe?
Ja bym raz na ruski rok maskę robiła
Ja suszę włosy na powietrzu, lepiej się trzymają
Jeśli włosy się puszą, można dodać do maski kilka kropel oleju lnianego i trzymać ją dłużej.
Ja od siebie polecam olejowanie włosów raz w tygodniu. Wmasowuję olej kokosowy lub rycynowy na minimum 30 minut i spłukuję delikatnym szamponem. Po takim zabiegu włosy są wyraźnie miększe i bardziej lśniące.
Przy stylizacji zawsze używam sprayu termoochronnego i suszarkę trzymam w odpowiedniej odległości od włosów.
Ja mam raczej normalne włosy i używam zwykłego szamponu, nic specjalnego nie kombinuję.
Testowałam ostatnio odżywkę z Biovax, trochę pomogła na końcówki.
Podbijam temat, bo też czekam na porady
Miałam kiedyś zniszczone włosy po farbowaniu, uratował mnie proteinowy spray z apteki.
Podobny problem ma mój kolega
Chyba dobry jakiś leave-in może pomóc, ale nie wiem
Może to kwestia diety, a może stresu, oba mogą osłabiać włosy.
U mnie sprawdził się też ocet jabłkowy w płukankach
Wydaje mi się, że skracanie końcówek co 2 miesiące pomaga
Z moich doświadczeń najlepiej sprawdza się olej arganowy na końcówki.
Generalnie staram się też nie myć głowy codziennie, zostawiam naturalne oleje.
Warto też zwrócić uwagę na dietę, bo braki witamin z grupy B i żelaza też dają o sobie znać. Ja dorzucam do diety orzechy i ciemne pieczywo.
Wydaje mi się, że dobry jest szampon bez SLS, ale nie jestem pewna
U mnie olej kokosowy działa cuda :)