Potrzebuję ogarnąć temat pielęgnacji samochodu, bo mój lakier już bez połysku. Zastanawiam się, które kosmetyki będą ok – do wnętrza i na lakier. Słyszałem o Sonax, Meguiar’s, ale poleceń trochę mało. Chodzi mi o coś do czyszczenia plastiku, szyb i wosku zabezpieczającego. Macie jakieś sprawdzone flaszki w budżecie do powiedzmy 200 zł? :)
Jakie kosmetyki do auta najlepiej się sprawdzają?
Zwróć uwagę na pH szamponu - lepiej brać te neutralne. Agresywne mogą zniszczyć wosk czy sealant.
Chyba są jakieś zestawy startowe, ale nie wiem czy warto brać cały pakiet.
Myślę, że dużo zależy od techniki aplikacji, a nie tylko od samego produktu.
uzywalem 3m i git
Warto też pomyśleć o rękawicy i gąbce do mycia, bo niezależnie od płynu liczy się technika i odpowiednie akcesoria.
Jeśli chodzi o plastikowe wnętrze, to ja używam Sonax Plastic Cleaner i Sonax Plastic Protectant, mega przywracają kolor i chronią przed pękaniem.
Trzeba chyba po prostu testować na małym fragmencie lakieru i samemu ocenić jak się trzyma.
łapie was od kilku dni i tez nie moge sie zdecydowac
Do mycia szyb polecam Rain-X Glass Cleaner, szkła po nim zawsze lśnią i nic się nie rozmazuje.
Fajnie jakby ktoś napisał też ile czasu trzymają poszczególne produkty.
ja od lat mam K2 Limpiador i nie narzekam
u mnie sprawdza sie Meguiars gold class, reszta to juz bajery ;)
Polecam Auto Finesse Detailer. Używam ich kosmetyków od roku i lakier wygląda jak nowy.
O tak, temat rzeka, każdy poleca co innego
Wydaje mi sie ze te drozsze marki są lepsze, ale nie wiem czy warto płacić za markę.
Kiedyś kupiłem tani wosk z marketu i po miesiącu nie było po nim śladu. Od tamtej pory stawiam na produkty z dobrych sklepów detalingowych.
Tez mam podobny dylemat, czekam na więcej opinii.
W moim poprzednim aucie wosk Collinite 476 trzymał ponad pół roku, więc to coś wartego uwagi.
ja bym wosk bral Meguiars