Są jakieś sposoby, żeby zajść w ciążę bliźniaczą?

Przez Frytas · 03.07.2026, 17:00 · Lifestyle, sport, turystyka · 9 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 03.07.2026, 17:00
Marzy mi się mieć bliźniaki, ale podobno to kwestia genów i przypadku. Czy ktoś próbował coś robić specjalnie, żeby zwiększyć szansę na ciążę bliźniaczą? Słyszałam o jakiejś diecie, lekach stymulujących owulację i nawet o in vitro z podwójnym transferem. Zależy mi na waszych realnych doświadczeniach, a nie jakichś medialnych bajkach. Może macie jakieś sprawdzone porady?
Napisano 04.07.2026, 23:40
Fajnie by było zebrać tu jakieś wyniki badań, ale brakuje mi cierpliwości ;P
Napisano 05.07.2026, 17:10
Mam bliźniaki 3 lata, zrobiliśmy in vitro i transfer dwóch zarodków, ale przedtem robiliśmy wiele badań, więc bez konsultacji bym na ślepo nie próbowała.
Napisano 06.07.2026, 10:35
Suplementacja witaminami z grupy B, zwłaszcza B12, bywa wspominana w badaniach jako czynnik sprzyjający wielokrotnemu jajeczkowaniu. Trzeba pamiętać, że takie rzeczy jak inozytol mogą wspierać pracę jajników. Metody naturalne (naprzemienne diety bogate w białko i węglowodany) nie mają silnych dowodów naukowych. IVF ze wszystkimi możliwościami kontrolowanymi w klinice daje największą przewidywalność. Zawsze warto robić badania hormonalne wcześniej.
Napisano 07.07.2026, 11:05
Jestem laikiem, ale wydaje mi się, że więcej owulacji = większa szansa na dwie komórki jajowe, więc może częstsze cykle stymulowane?
Napisano 10.07.2026, 08:30
Genetyka to chyba podstawa – im więcej bliźniaków w rodzinie, tym większe szanse, zwłaszcza w linii żeńskiej. Lekarz może zalecić stymulację owulacji klomidem albo letrozolem, żeby w jednym cyklu uwolnić więcej jajeczek. Dieta bogata w jod, wapń i witaminę D ponoć trochę pomaga, choć dowody są mieszane. In vitro z transferem dwóch zarodków faktycznie podnosi szansę, ale też zwiększa ryzyko ciąż mnogich. Każdy przypadek warto rozpatrywać indywidualnie z ginekologiem.
Napisano 12.07.2026, 10:30
W literaturze medycznej opisywane są metody naturalne jak cyclotest czy metody objawowo-termiczne, ale mają niską skuteczność przy bliźniakach. Większość ciąż mnogich to efekt stymulacji farmakologicznej lub procedur ART. Przy naturalnym poczęciu szansa na dwujajowe bliźnięta wynosi około 1-4% i zależy od wieku czy pochodzenia etnicznego. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, lepiej omówić plan z ginekologiem.
Napisano 14.07.2026, 21:20
ja bym po prostu pojechała do kliniki, tam dadzą ci konkretne opcje
Napisano 15.07.2026, 08:30
Im więcej czytam, tym bardziej nie wiem co robić... każdy pisze co innego.
Napisano 15.07.2026, 13:25
wydaje mi się, że ważne są też regularne cykle i brak stresu, ale nie wiem czy to coś da
Napisano 15.07.2026, 22:15
Nie wolno zapominać o badaniach tarczycy – jej niedoczynność może zaburzać owulację, ale też nadczynność może zwiększać ryzyko niepowodzeń. Przy okazji sprawdziłabym poziom AMH i FSH, żeby wiedzieć, ile jajeczek w rezerwie. To istotne przy planowaniu stymulacji, bo zbyt silna stymulacja zwiększa ryzyko wielokrotnego jajeczkowania, ale czasem to jest celowe. Wszystko jednak warto robić w dobrym ośrodku.
Napisano 16.07.2026, 15:20
jak będą konkretne pomysły to piszcie proszę
Napisano 16.07.2026, 20:20
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat.
Napisano 17.07.2026, 13:05
Ciekawe co jeszcze się tu dowiemy, trzeci raz czytam o diecie sojowej ;)
Napisano 17.07.2026, 16:45
ostatnio czytałam artykuł, że to po prostu loteria więc trochę beznadzieja, hehe
Napisano 18.07.2026, 06:30
Ja też chcę wiedzieć, czekam na więcej info.
Napisano 18.07.2026, 20:50
W praktyce ginekologicznej często stosuje się letrozol zamiast klomidu, bo ma mniej skutków ubocznych i podobną skuteczność. Ważne jest też monitorowanie wzrostu pęcherzyków USG, żeby uniknąć hiperstymulacji. Zwykłe suplementy nie zastąpią fachowej porady, ale dbanie o prawidłową masę ciała (BMI 20–25) też się tu liczy.
Napisano 19.07.2026, 16:50
U mnie po tabletkach na owulację za drugim razem wyszły bliźniaki, więc warto spróbować.
Napisano 21.07.2026, 15:35
Miałam podawane gonadotropiny w klinice i pierwszy transfer dał jedno maleństwo, a drugi dwie córeczki :) byłam w szoku.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie