ostatnio w moim piecu na ekogroszek robią się twarde spieki które potem blokują ruszt. Próbowałem zmniejszać temperaturę i czyścić codziennie łopatką ale i tak to się robi. Macie jakieś rady jak to skutecznie rozbić albo zapobiegać? Zastanawiam się czy kupić jakiś preparat chemiczny czy może inne ruszty lepsze? Z góry dzięki za pomoc 🙂
Jak usunąć spieki z pieca na ekogroszek?
Jak stosujesz pellet obok ekogroszku, to pellet jest dużo czystszy, ale ekonomia słaba. Ja kombinowałem z mieszanką i spieki trochę mniej dokuczliwe.
Wydaje mi się, że można dorzucać trochę wapna albo kredy, ale nie jestem pewien.
Istnieją dedykowane środki chemiczne do rozbijania spieków – najczęściej w formie granulatu, który dodaje się razem z ekogroszkiem. Po spaleniu preparat pomaga rozrzedzić masę i ułatwia usuwanie. Trzeba jednak stosować się do instrukcji producenta i nie przekraczać dawkowania, by nie uszkodzić elementów kotła.
Wystarczy grubszy groszek i już jest lepiej, serio.
Też się zastanawiam, mam ten sam kłopot.
Z mojego doświadczenia pomaga też zmiana ekogroszku na nieco większą frakcję i z niższą zawartością popiołu. Gorszej jakości miałam mnóstwo spieków, od kiedy użyłam kalorycznego groszku 5-25 mm to spieki rzadziej się robią, a przy mniejszych grudkach łatwiej je wybić.
Wydaje mi się, że nie ma jednej złotej rady, każdy piec to trochę inna historia.
Podbijam, bo potrzebuję odpowiedzi ;).
U mnie pomogło przejście na groszek 5-16 mm od dobrej marki. Wcześniej miałem tani opał i prawie co drugi dzień byłem przy piecu.
U mnie podobny problem, czekam na porady.
Nie wiem czy to pomoże, ale spotkałem opinię, że większy korek w podsypce może rozruszać spieki.
U mnie wystarczyły częstsze przeglądy i regularne czyszczenie, teraz prawie nie mam spieków.
Można też obniżyć ilość podanego powietrza pierwotnego – za dużo tlenu powoduje spiekanie. Regulacja dmuchawy tak, by było spalanie trochę 'tłustsze', często ogranicza twardy osad. Ważne, by zachować balans między oboma strumieniami powietrza.
Myślę, że warto po prostu spróbować kilku metod i zobaczyć, która u ciebie zadziała najlepiej.
Fajnie jakby ktoś miał patent na to.
Dobrym sposobem jest montaż rusztu obrotowego – im się obraca, tym mniej cząstek się skleja. Dodatkowo można użyć piasku kwarcowego jako katalizatora ściernego. Co kilka dni warto dokładnie wyczyścić całą komorę i ruszt, a raz na sezon sprawdzić stan palnika i regulatora powietrza.
Spróbuj ruszt obrotowy, mi się sprawdził.
Może kwestia lepszej wentylacji? Nie mam doświadczenia, ale tak mi przyszło do głowy.
Po zmniejszeniu dmuchawy spieki zniknęły.