Jak humanitarnie złapać kunę na strychu?

Przez Tyronefraum · 05.07.2026, 16:20 · Dom, ogród i nieruchomości · 7 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 05.07.2026, 16:20
Słyszę na strychu drapanie i chyba mam kunę. Nie chcę zrobić jej krzywdy, ale boję się o przewody i instalację. Czytałem o pułapkach żywołownych, ale nie mam pojęcia gdzie to kupić i jak ustawić. Może ktoś już miał taką sytuację i podpowie, co się sprawdziło? Zależy mi na bezpiecznym złapaniu i wypuszczeniu gdzieś dalej od domu.
Napisano 08.07.2026, 22:00
Wydaje mi się, że można użyć wnykania np. mokrej wędliny, ale nie jestem pewien czy nie będzie za twarda dla kuny.
Napisano 11.07.2026, 07:15
Może spróbuj też zadzwonić do straży miejskiej albo do ośrodka zajmującego się dzikimi zwierzakami? Oni często mają gotowe pułapki i wiedzę, jak to bezpiecznie załatwić.
Napisano 12.07.2026, 14:35
U mnie klatka stanęła pod więźbą dachową, włożyłem tam kilka parówek i złapało go po dwóch nocach. Wywieźliśmy go 5 km za miasto i wypuściliśmy. Od tamtej pory cisza na strychu.
Napisano 15.07.2026, 06:30
Da się to zrobić przy pomocy specjalnej klatki żywołownej. Trzeba kupić model z wąskim wejściem, położyć w środku świeże mięso lub kawałki parówek, postawić przy ścieżce, którą kun używa. Regularnie sprawdzać pułapkę i po złapaniu przewieźć zwierzaka kilka kilometrów dalej i wypuścić. Na koniec warto uszczelnić wszelkie otwory w dachu, żeby nie wprowadziła się z powrotem.
Napisano 15.07.2026, 20:20
Też się nad tym zastanawiam, bo u mnie w garażu od tygodnia coś drapie.
Napisano 18.07.2026, 22:10
Ja bym brał taką klatkę żywołowną i smarował ją czymś pachnącym – działa bez kombinowania.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie