Muszę napisać wpis po angielsku, ale nie wiem jak zacząć i jakie zwroty będą naturalne. Chciałbym, żeby brzmiało trochę luźniej, nie oficjalnie. Może ktoś podzieli się jakimś prostym wzorem albo przykładem gotowego tekstu? Z góry dzięki za pomoc 🙂
Jak napisać naturalny wpis po angielsku?
Podbijam, też chciałbym znać jakieś przykłady.
Ja bym po prostu napisał prosty tekst bez combo słów, chyba że chcesz coś fancy.
Pisząc to na grupie FB użyłem 'Hi all, quick question about...', i dostałem sporo fajnych reakcji.
Też się zastanawiam nad tym, ktoś coś?
Dobrze jest też zakończyć wpis podziękowaniem typu 'Thanks in advance' czy 'Looking forward to your responses'.
Jeśli chcesz być bardziej casual, wrzuć emoji, np. 'Hi all 😊 I'm looking for tips on...', to rozluźnia klimat.
Dobry sposób to zacząć od krótkiego powitania np. 'Hello everyone,' potem napisać kim jesteś i o co pytasz. Następnie kilka zdań wyjaśnienia i podsumowanie typu 'I would appreciate your advice'.
Wydaje mi się, że 'I'm writing to ask' może być ok, ale nie wiem czy nie za oficjalnie.
Możesz zerknąć na wpisy native speakerów, przejrzyj co oni piszą i się zainspiruj.
Chyba lepiej unikać skomplikowanych struktur, ale pewności nie mam.