Mam spółkę z o.o. od roku i zastanawiam się jak mogę wyciągnąć z niej kasę. Słyszałem o dywidendzie, pożyczkach wspólników czy umorzeniu udziałów, ale nie wiem, co będzie najbezpieczniejsze. Zależy mi na tym, żeby zrobić to legalnie i nie narobić sobie problemów z US. Macie jakieś wskazówki albo swoje doświadczenia? :)
Jak wypłacić kasę ze spółki z o.o.?
może taka pożyczka jest traktowana jako przychód? nie jestem pewien
U mnie księgowi zaproponowali umorzenie części udziałów bez zwrotu wkładu. Troszkę papierów, ale poszło ok
chyba US może zakwestionować, jeśli przed zatwierdzeniem sprawozdania dajesz dywidendę
Można też wypłacić wynagrodzenie dla zarządu, ale musisz mieć umowę i realne obowiązki. Składki ZUS są wtedy wyższe.
podbija pytanie, czekam na więcej info
podwyższ kapitał i odejmij udziały haha
tez bede ogladal
słyszałem o FIZ, ale to chyba nie do tej spółki
chyba jak zaciągniesz u wspólnika pożyczkę, to możesz zwrócić sobie kasę
Możesz też zapytać w biurze rachunkowym o wzory dokumentów
Możesz wypłacić dywidendę po zatwierdzeniu rocznego sprawozdania. Wtedy spółka odprowadza podatek 19% w PIT. Konieczna jest uchwała wspólników i zgłoszenie do KRS.
Jeśli planujesz częste wypłaty, lepsza jest umowa o dzieło lub B2B, ale z umową z własną firmą to wiadomo – dodatkowo VAT czy ZUS
Jak miałem spółkę, to robiłem umowę pożyczki między spółką a sobą. Musiałem jednak zachować warunki rynkowe, żeby US nie zakwestionował
u mnie podobnie jak wyżej
podbijam temat, bo też mam ten dylemat
może warto skonsultować z doradcą podatkowym zanim coś zrobisz
wydaje mi się, że umorzenie udziałów jest opcją, ale nie jestem pewny
Zawsze robiłem od razu przelew z konta spółki na moje konto i zachowywałem potwierdzenia, żeby US miał dowody
Moja spółka sprzedawała udziały drugiemu wspólnikowi, wypłaciła mi kasę, ale niesprawne umowy kosztowały mnie więcej podatku