Szukam info na temat najniższej składki ZUS dla osób startujących z działalnością. Słyszałem o preferencyjnym ZUSie, ale nie wiem ile to aktualnie wychodzi miesięcznie. W internecie trochę się różni i ciężko znaleźć wiarygodne info. Czy ktoś prowadzi firmę i może napisać jaka jest stawka w praktyce? Zależy mi żeby ogarnąć budżet przed startem. Każda podpowiedź się przyda 🙂
Na ile wychodzi najniższy ZUS dla nowych przedsiębiorców?
ja biorę minimalny ZUS nawet po 2 latach i wychodzi mi jakieś 1250 zł
Kiedy zaczynałem rok temu to płaciłem 758 zł, ale było trochę inaczej bo coś kombinowali z przepisami
ja wybrałem ulgę na start i płacę 0zł dwa miesiące 😅
też się zastanawiam nad tą ulgą, temat ogólnie spoko
podbijam, bo i mnie ciekawi
też chcę to w końcu obgadać z księgową
Aktualnie minimalna stawka ZUS (po preferencyjnym okresie) to ok. 1450 zł miesięcznie, ale preferencyjny przez dwa lata to właśnie te ok. 780–820 zł.
u mnie wyszło ok 820 zł przez pierwsze pół roku
jak dobrze kojarzę to preferencyjny ZUS był zawieszony czy coś, muszę sprawdzić
Próbowałem przejść na tzw mały zus, ale nie kwalifikowałem się bo miałem za wysokie przychody, zostałem więc na pełnych składkach
U mnie w zeszłym roku wyglądało to tak, że przez 6 miesięcy płaciłem połowę tej stawki, potem pełny ZUS ruszył
W praktyce minimalny ZUS dla nowych przedsiębiorców to suma składki społecznej (ok 400 zł) i zdrowotnej (ok 400 zł przy preferencyjnej metodzie). Konkretnie to zależy od przeciętnego wynagrodzenia, ale na dziś wychodzi właśnie te ~800 zł.
chyba ta preferencyjna stawka to około 900 zł ale nie jestem pewien
Ostatnio przeglądający
10Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.