Zastanawiam się nad zmianą karmy dla mojego psiaka. Ma 3 lata, trochę nadwagę i czasem problemy żołądkowe. Obecnie dostaje tanią suchą, ale nie wiem czy to najlepszy wybór. Vet mówił coś o karmie hipoalergicznej, ale jest droższa. Może ktoś ma doświadczenie z jakąś marką? Co byście polecili?
Jaką karmę dla psa wybrać?
Wydaje mi się że droższe karmy są lepsze ale nie wiem czy to reguła.
Jeśli pies ma nadwagę, warto przejść na karmę light lub low fat. Sprawdź Purina Pro Plan Veterinary Diets, ma niską kaloryczność i jest super dla psów z nadwagą.
Brit Care u nas ok, zero problemów żołądkowych.
Mój kumpel karmi Orijenem, ponoć petarda.
Ciekawi mnie to bo mój pies też ma brzuszek wrażliwy.
U mnie podobny problem, ale dalej szukam info.
Polecam zwrócić uwagę na karmy bezzbożowe. Mój vet poleca Acana Singles z jednym źródłem białka, jest dobry stosunek ceny do jakości i lepiej się wchłania.
Moja Luna miała ciągłe biegunki, dopiero po zmianie na Purizon dała spokój. Chociaż trochę droższa, ale warte.
Możesz spróbować karmy z linii hipoallergenic od Royal Canin. U mojej suczki problemy skórne i trawienne były po niej znacznie mniejsze.
Chyba kiedyś czytałem że lepsza jest karma z jagnięciną ale nie jestem pewien.
Ja bym brał Acanę, spoko karma, u mnie się sprawdziła.
U mnie Wolf of Wilderness z dziczyzną wyeliminował świąd i ślinienie się po jedzeniu.
Przerzuciłem się na OptiLife o niższej zawartości tłuszczu i waga psa wróciła do normy po miesiącu.
Też się zastanawiam jaka karma będzie ok.
Ważne, żeby stopniowo zmieniać dietę, mieszając obecną karmę z nową przez 7–10 dni. Dzięki temu żołądek psa się nie zbuntuje.
Zwróć uwagę na skład: powinno być mięso na pierwszym miejscu, bez sztucznych konserwantów i barwników. Warto też poprosić vet o badania na alergie pokarmowe.