Od pół roku piszę bloga o podróżach i myślę, jak zacząć z niego coś wyciągać finansowo. Próbowałem AdSense, ale zarobki śmieszne. Sprzedawałem e-booka, ale kupiło go kilku znajomych. Może affiliate albo jakieś kursy? Macie jakieś realne patenty? 🙂
Jak wyciągnąć kasę z bloga?
Kluczowe jest SEO i wartościowe treści. Bez tego nikt nie trafi na bloga i nie kliknie reklam czy linków partnerskich.
Kiedyś testowałam Adsterra i wyszło całkiem nieźle, ale trzeba mieć większy ruch.
Przy planowaniu dochodów śledź statystyki i A/B testuj położenie reklam i formy współpracy. Czasem mały tweak potrafi podbić klikalność.
U mnie sprawdził się AdSense, ale nie zarobisz kokosów od razu.
może jeszcze płatne kursy na blogu?
Hmm, może ktoś poleci jakieś dobre sieci afiliacyjne?
ciekawi mnie jak to ogarnac technicznie
ja bym zaczął od affiliate Amazon
Ciekawe pytanie, też bym chętnie poczytał opinie
chyba programy partnerskie to dobra opcja
U mnie super zadziałało pisanie sponsorowanych poradników dla firm i płatne recenzje sprzętu podróżniczego.
Artykuły sponsorowane też dają radę – jeśli masz stały ruch, firmy zapłacą za recenzję lub wzmiankę. Tylko dbaj o przejrzystość wobec czytelników.
ja bym ogarnął Patronite albo Ko-fi i rzucił tam jakieś bonusy
najlepiej sprzedawać własne materiały, polecam
Ja zrobiłem webinar, zachęciłem ludzi do płatnego membershipu i wyszło mi ok. 2k zł na start.
nie wiem czy to dobry pomysł, ale może reklamy natywne?
Od trzech lat zarabiam głównie poprzez sprzedaż e-booków i kursów online o SEO, przy bazie ok. 2000 czytelników wychodzi mi średnio 1500 zł miesięcznie.
affiliate + własny kurs i gitara
Też się nad tym zastanawiam