Czy szkoła może być jak drugi dom?

Przez Adi.Lipa · 06.07.2026, 17:30 · Praca i edukacja · 3 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 06.07.2026, 17:30
Z roku na rok czuję, że w naszej szkole brakuje jakiejś domowej atmosfery. Korytarze są zimne, a nauczyciele często wyglądają jak strażnicy, nie ma miejsca na luz. Myślałem, że może dałoby się stworzyć kącik relaksu albo więcej zajęć integracyjnych, ale nie mam pomysłu jak to przeforsować. Macie jakieś doświadczenia albo własne propozycje? Każda wskazówka się przyda 😉
Napisano 11.07.2026, 21:40
U mnie w poprzedniej szkole ustawiliśmy kącik z kanapą i roślinami – uczniowie mieli tam czas na odpoczynek między lekcjami, co trochę rozluźniło atmosferę. Poza tym nauczyciele organizowali poranki filmowe i wspólne warsztaty plastyczne, co budowało więź. Możecie zaproponować dyrekcji utworzenie takiej strefy relaksu albo zajęć pozalekcyjnych prowadzonych przez samych uczniów. Fajne są też tablice do dzielenia się przemyśleniami – można na nich pisać pozytywne wiadomości dla kolegów. Zauważyłam, że nawet drobne zmiany znacząco poprawiają samopoczucie :)
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Ostatnio przeglądający
10