Od kilku tygodni dziki regularnie niszczą mi uprawy. Próbowałem już kilku sposobów – ogrodzenie z siatki i głośne odstraszacze, ale bez większego efektu. Zastanawiam się nad pastuchem elektrycznym albo jakimiś naturalnymi metodami zapachowymi. Macie jakieś sprawdzone patenty? Mile widziane porady od osób, które faktycznie miały z tym do czynienia.
Jak skutecznie odstraszyć dziki z pola?
chyba można stosować też odstraszanie zapachem amoniaku albo moczu psa, ale nie jestem pewien
Próbowałem też trociny nasączone olejkiem z mięty i lawendy. Rozrzucałem co tydzień i dziki przestały wchodzić na pole.
hmm sól cienko sypana wzdłuż płotu pomaga
podbijam temat, mam identyczny problem
Alternatywą są odstraszacze ultradźwiękowe na baterie, montujesz je co 20–30 m. Emitują fale co kilka sekund, dziki omijają to miejsce. Montaż prosty, wytrzymują ok. 3 miesiące.
Sam też wiem, że psy pasterskie strzegą pola dobrze, zastanawiam się nad owczarkiem
ja bym najpierw sprawdził elektryczny płot, działa bez pudła
Ja zebrałem włosy fryzjera i powkładałem w woreczki przy granicy pola. Zapach ludzi ponoć działa na dziki odstraszająco. Działka mi stoi nietknięta od sezonu.
Najskuteczniejszy u mnie był pastuch elektryczny z niskim napięciem 5 kV. Trzeba tylko zadbać o uziemienie i dobrą instalację. Dziki próbowały dwa razy, ale szybko się zniechęciły.