U siebie instalowałem taśmy LED w profilu aluminiowym przy ścianach, oświetlenie super równomierne.
Jakie oświetlenie do garażu wybrać, żeby dobrze doświetlić cały warsztat? - strona 2
Nie wiem czy lepsze będą panele czy klasyczne świetlówki, chyba warto zrobić mały test.
Polecam lampy warsztatowe na szynę DIN, łatwo je przestawić w dowolne miejsce. Dodatkowo dobrać sterownik i ściemniacz, to zwiększa komfort pracy.
Chyba powinienem brać wyższy strumień świetlny, ale nie orientuję się w lumenach.
Kiedyś kupiłem tanie lampy warsztatowe z marketu budowlanego, po pół roku jedna już padła – lepiej dołożyć do solidnych marek.
Miałem garaż spalony ciemnością dopóki nie wkręciłem halogenu LED 20W na ruchomym wysięgniku – jest świetnie.
Możesz też rozważyć świetlówki LED T8 1,2 m – są tanie, łatwe w montażu i świecą od razu pełną mocą. Ważne, żeby dobrać oprawy hermetyczne z IP65, zwłaszcza jeśli garaż jest wilgotny.
Do punktowego doświetlenia stołu warsztatowego świetnie sprawdzają się lampy na wysięgniku z regulacją kąta. Rób strefy oświetleniowe – główne sufity, boczne reflektory i punktówka.
No to teraz czekam na konkretne rekomendacje od ludzi z doświadczeniem.