Od jakiegoś czasu mój kotek ciagle grzebie w doniczkach i niszczy mi kwiaty. Próbowalam juz stawiac je wyzej, ale on i tak skacze jak kozica. Macie jakies pomysły jak zniechęcić go do tych roślin? Bez trucizn czy oblewania ocetm bo boje sie o kota i roslin :) Dzięki za wszelkie sugestie!
Jak zniechęcić kota do grzebania w doniczkach z kwiatami?
Może jeszcze warto pomyśleć o kupnie wyższych osłonek, żeby kocur nie mógł się tak łatwo dostać do donic.
Ja dałem folię aluminiową pod donice i spokój. Proste i tanie.
Jeśli zależy Ci na roślinach, możesz użyć aluminiowej folii albo specjalnej agrowłókniny wokół doniczek. Koty nie lubią śliskich powierzchni i raczej odpuszczają. Dodatkowo spryskaj ziemię wodą z kilkoma kroplami olejku cytrynowego – większość kotów nie znosi tego zapachu.
Też miałem ten problem, podbijam temat bo szukam rozwiązania.
chyba czytałem, że kawa mielona odstrasza mrówki i podobno koty też jej nie lubią, nie testowałem jeszcze
Wydaje mi się że koty nie przepadają za zapachem pomarańczy, może jakieś skórki porozrzucać?
Innym sposobem jest posypanie ziemi grubym żwirkiem dekoracyjnym. Koty nie lubią grzebania w kamykach, od razu rezygnują.
U mnie najlepiej sprawdził się spray z apteki na bazie octu, delikatnie spryskuję ziemię i kot nie wchodzi.
Ostatnio przeglądający
9Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.