Zastanawiam się, jak to ogarnąć z tym węglem w PGG. Słyszałem, że trzeba założyć konto i mieć jakąś umowę, ale nie wiem, od czego zacząć. Ktoś już zamawiał przez ich platformę? Jak wygląda wybór typu węgla, terminy dostawy i płatności? Czy są jakieś dodatkowe opłaty za transport? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki 😊
Jak zamówić węgiel z PGG?
Podbijam temat, bo chcę wiedzieć, czy da się uniknąć długiego oczekiwania.
Wydaje mi się, że trzeba podpisać najpierw umowę z kopalnią, ale mogę się mylić.
U mnie poszło sprawnie, wystarczyło parę klików na stronie PGG.
Nie jestem pewien, czy płatność kartą jest możliwa, chyba tylko przelew albo BLIK.
Ja brałem przez infolinię i poszło bez problemu.
Jeśli masz możliwość odbioru własnego, możesz zaoszczędzić na transporcie. W panelu wybierasz skład, podjeżdżasz z samochodem i załadunek jest na miejscu. Trzeba tylko wcześniej uzgodnić termin z magazynem PGG i mieć ważny dowód tożsamości.
PGG ma cennik na stronie, ale warto sprawdzić, czy są jakieś promocje sezonowe. Pamiętaj, że minimalne zamówienie to zazwyczaj jedna tona. Dostawę robi ich transport albo zewnętrzny przewoźnik – opłata zależy od odległości. Faktura elektroniczna trafia na maila.