Muszę zrobić cystoskopię i zastanawiam się strasznie czy to boli. Słyszałem różne opinie, że to sprawa parę sekund i po temacie, a inni mówią o strasznych odczuciach. Nie wiem czego się spodziewać, czy ktoś miał niedawno i może opisać jak to wygląda? Boli mocno przy wprowadzeniu tego wszystkiego, czy przede wszystkim dyskomfort? Chciałbym też wiedzieć jak się przygotować, czy to duży ból? Z góry dzięki za info :)
Czy cystoskopia boli i jak to w ogóle wygląda?
Jeśli masz niski próg bólu, poproś lekarza o silniejsze znieczulenie. W większości ośrodków praktykuje się znieczulenie miejscowe, a tylko w wyjątkowych sytuacjach ogólne. Warto też przyjść wypoczętym, by lepiej znieść stres.
nie ma dramatu, serio
Miałem cystoskopię miesiąc temu. U mnie lekarz zastosował znieczulenie miejscowe żelem, więc bolało tylko przy wprowadzaniu cewnika, ale dało się wytrzymać. Całe badanie trwało może 3 minuty, później lekkie pieczenie przez dzień, ale żadnych dramatów. Najlepiej przed zabiegiem trochę się odprężyć i spróbować rozluźnić mięśnie, wtedy odczucia są mniejsze.
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat.
Mnie bolało przy wyjmowaniu, nie podczas samego badania, ale miałem potem lekki krwiomocz, jednak minęło po dniu.
Wydaje mi się, że to nie jest taki wielki ból, słyszałem, że znieczulają, ale nie jestem do końca pewien.
Ja bym się nie przejmował, u mnie było spoko :)
Ja jeszcze nie robiłem, ale ciekawi mnie, czy trzeba się specjalnie przygotowywać.
to chwilowe, dasz radę!
Moja siostra miała cystoskopię i mówiła, że najbardziej przeszkadzało uczucie parcia, mniej sam ból.
Ja miałem rok temu, bolało trochę przy wprowadzaniu, ale najgorszy był stres. Potem już luz, wspomnienie niezbyt miłe, ale ok.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba warto przed zabiegiem być na czczo, może lepiej się wykonuje.
ciekawe co jeszcze można tu poczytać
U mnie lekarz najpierw podał lek uspokajający, od razu pomogło, później już nic nie czułem.
chyba trzeba się przygotować psychicznie, ból zależy pewnie od wrażliwości
Podczas zabiegu lekarz zwykle używa sterylnego żelu z lidokainą, który zapewnia miejscowe znieczulenie. Wprowadzenie cystoskopu może być nieprzyjemne, ale nie powinno wywoływać silnego bólu. W razie czego można poprosić o dodatkowe znieczulenie.
Generalnie cystoskopia to badanie endoskopowe pęcherza, więc naturalnie czujesz pewien dyskomfort. Znieczulenie miejscowe zdecydowanie pomaga, a cały zabieg to kwestia kilku minut. Po badaniu wypij dużo płynów, żeby wypłukać resztki i zminimalizować ryzyko podrażnień.
U mnie praktycznie nie bolało, może dyskomfort do przeżycia :)
Nie miałem cystoskopii, ale dzięki waszym wpisom już mniej się stresuję.