Mam małą firmę budowlaną i dopiero zaczynam, a w dokumentach często widzę zapisy o BDO. Kolega mówił coś że może mnie to dotyczyć, ale nie wiem do końca. Czy osoby wykonujące usługi też mają to ogarniać czy tylko producenci i recyklingowcy? Gdzie szukać jasnej listy obowiązków? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)
Kto musi się zarejestrować w BDO?
BDO to baza danych o produktach i gospodarce odpadami. Obowiązek rejestracji mają m.in. producenci, importerzy, wprowadzający opakowania, zbierający odpady, przetwarzający odpady czy prowadzący recykling. Nawet usługi budowlane mogą się łapać jeśli generujesz gruz czy inne odpady. Trzeba zarejestrować się w rejestrze w BDO i składać roczne sprawozdania.
Dla mnie to trochę zagmatwane, ale na infolinii Urzędu Marszałkowskiego powiedzieli, że dotyczy każdego, kto wytwarza lub przetwarza odpady.
U mnie wyszło, że musiałem się zarejestrować i od tamtej pory spokój.
Mieliśmy kiedyś firmę eventową i okazało się, że musimy się zarejestrować bo wprowadzamy materiały reklamowe – bez zgłoszenia byłby mandat.
Wydaje mi się, że nawet jednoosobowe działalności usługowe to przerabiają, ale mogę się mylić.
Prowadzę warsztat samochodowy i po rejestracji w BDO zgłaszam zużyte oleje i filtry – jak dla mnie bezboleśnie i załatwione w pół godziny.
Ja bym dzwonił od razu do urzędu marszałkowskiego, tam zwykle wszystko wyjaśnią.
Też się zastanawiam, nikt nic nie wyjaśniał w gminie.
Sprawdź ustawę o odpadach i rozporządzenie BDO. Rejestracja odbywa się przez portal GOV, potrzebny jest profil zaufany albo podpis elektroniczny, a potem co roku raportujesz ilość odpadów i sposób ich zagospodarowania.