Potrzebuję dobrego żelazka parowego do codziennego prasowania koszul i ubrań. Budżet mam do około 300 zł, ale mogę dołożyć jeśli warto. Zależy mi szczególnie na dobrej mocy pary i ceramicznej stopie, żeby się nic nie przypalało. Mam wrażenie, że niektóre modele ciągle kapią, a to strasznie wkurza. Czy macie jakieś sugestie, co warto kupić? Z góry dzięki za wszelkie porady 😉
Jakie żelazko warto kupić do domu?
Hoffen z Lidla ma całkiem spoko parametry jak anti-calc i stopę ceramiczną. Czasem można go dorwać za 99 zł i to całkiem uczciwa opcja na start.
Z ciekawszych modeli to warto też zerknąć na Tefal Ultimate Pure FV9845. Dobre odkamienianie, duży zbiornik i funkcja pary pionowej sprawdzają się świetnie.
Jak dla mnie ważne, żeby dobrze leżało w ręku, reszta to kwestia budżetu.
może warto zainwestować w generator pary, ale nie mam pojęcia jak to działa
Ciężko doradzić jeden model, każdy ma inne priorytety prasowania.
mam Zelmera i jak na tani sprzęt to daje radę
Mam podobny dylemat, czekam na podpowiedzi
Też się zastanawiam nad jakimś dobrym modelem
Ja polecam Philips Azur Performer Plus. Ma 2400 W, mocny wyrzut pary 50 g/min, stopa SteamGlide i system anti-calc. U mnie po roku nadal jak nowe, zero zacieków.
Kupiłem kiedyś najtańsze żelazko za 50 zł i po miesiącu poszło do kosza, nie powtarzajcie mojego błędu.
Podbijam temat, sam szukam żelazka
Jakieś 2 lata temu miałem Tefal FV9740 i byłem zadowolony, ale trochę kapie przy dłuższym prasowaniu.
Tefal mam i polecam, dobre żelazko za rozsądną kasę.
chyba coś słyszałem o Boschu, ale nie wiem który dokładnie
Jeśli szukasz czegoś budżetowego to Zelmer ZIR0500 – cena około 150 zł, moc 2400 W i stopa ceramiczna. Brak bajerów, ale prasuje naprawdę przyzwoicie.
Warto rozważyć żelazko z generatorem pary, np. Philips GC9682/30 – dużo większe ciśnienie pary i szybkość prasowania przy dużych ilościach ubrań.
Ja bym wziął Philipsa, u mnie spisuje się super.
Osobiście lubię proste żelazka bez zbędnych bajerów, ale to kwestia gustu.
Ciekawe co tu polecą, bo sam nie wiem co brać