Ostatnio czuję, że wszystko straciło sens – praca nudzi, hobby nie daje radości, a relacje wydają się puste. Nie wiem, gdzie szukać tego „czegoś”, co by zmotywowało mnie do działania. Codziennie wstaję i mam wrażenie, że robię to samo, bez celu. Macie jakieś pomysły, jak można odnaleźć sens życia? Co wam pomogło wyjść z marazmu?
Jak w ogóle odnaleźć sens życia?
Spróbuj też medytacji albo jogi, one uczą uważności i pomagają wyciszyć głowę. Kiedy umysł jest spokojniejszy, łatwiej dostrzec, co nas naprawdę napędza.
dla mnie przełomem było napisanie książki – nigdy nie myślałem, że mam coś do powiedzenia, a jednak dało to sens mojemu życiu
chyba warto pomyśleć o małych przyjemnościach, nie wiem czy dobrze mówię, ale działa to u mnie czasem
Każdy z nas ma inne potrzeby, więc to co działa dla jednej osoby, nie musi działać dla innej
Ja bym zaczął od zastanowienia się, co dla Ciebie naprawdę ważne. Często pomaga wypisanie swoich wartości i małych celów, a potem krok po kroku je realizować. Warto też spróbować terapii albo coachingu, bo z kimś z boku łatwiej znaleźć kierunek. Przyda się też wdzięczność – codzienne zapisywanie trzech rzeczy, za które jesteś wdzięczny.
Możesz też prowadzić dziennik – zapisuj w nim myśli, emocje i pomysły. Z czasem zobaczysz schematy w swoim zachowaniu. Często uświadomienie sobie przyczyn frustracji otwiera drogę do nowego sensu.
też mam to pytanie, życiowe dylematy...
może warto pogadać z kimś bliskim? ale nie wiem czy to coś zmieni
hmm, ciekawe pytanie
ja kiedyś straciłem pracę i czułem, że wszystko bez sensu. pomogło mi wolontariat w schronisku, nagle poczułem, że robię coś wartościowego
mi pomaga wyjazd za miasto, cisza i spokój robią robotę
ja jestem szczęśliwy jak gram w piłkę z kumplami, może spróbuj jakiegoś sportu
odkąd zacząłem pomagać w organizowaniu wydarzeń kulturalnych, poczułem, że robię coś istotnego, to mnie motywuje
wydaje mi się, że znalezienie pasji to klucz, ale nie jestem pewien czy każdy to potrzebuje
podbijam temat, bo sam nie mam odpowiedzi
U mnie pomogło wejście na kurs rysunku, serio od razu poczułem jakiś cel.