Planuję przejść na pellet albo zostać przy ekogroszku, a nie mam rozeznania co bardziej się opłaca. Słyszałem, że pellet to czystsze spalanie, ale z kolei ekogroszek sporo taniej wychodzi. Mam kocioł retortowy, więc wydajność jest spoko, ale nie wiem czy warto dopłacać za pellet. Jak to wygląda przy normalnym sezonie grzewczym? Dajcie znać :)
Pellet czy ekogroszek – co lepiej palić w piecu?
Też się nad tym zastanawiam, temat fajny, czekam na wieści od innych.
Wydaje mi się, że ekogroszek kosztowo wypada lepiej, ale nie jestem pewny czy różnica w rachunkach będzie duża.
Ja bym brał pellet, faktycznie kieruje się czystością i wygodą.
Ja miałem problemy z pelletami w starym piecu – słaby ciąg i niedopalenia, dopiero po modernizacji wszystko śmiga, a ekogroszek od początku działał okej.
Upewnij się przy zakupie pelletu, że ma certyfikat PN-EN A1, a ekogroszek sprawdzaj pod kątem parametrów siarki (max 0,6%). Tanie paliwo bez atestów może zanieczyścić kocioł i komin.
Pellet zazwyczaj ma wartość opałową ok. 5 kWh/kg i daje mniej popiołu niż ekogroszek. Przy spalaniu pelletu jest mniej pyłu i sadzy więc czyszczenie pieca rzadsze. Ekogroszek jest tańszy, ale ma niższą sprawność i trzeba częściej usuwać popiół. Jeśli priorytet to ekologia i wygoda, pellet, zaś jeśli budżet, to groszek.
Wszystko zależy od budżetu i tego jak często chcesz czyścić piec, każdy inaczej to rozkłada.
Paliłem pelletem przez dwa sezony i spoko – w piecu mniej osadów, ale rachunki wyższe o około 20% w porównaniu z groszkiem.