Przejąłem opiekę nad młodą żyrafą w mini zoo i zastanawiam się, jaki odkurzacz najlepiej sprawdzi się przy czyszczeniu jej sierści i wybiegu. Zwykły domowy pewnie się zapcha, ale nie chcę też przepłacać. Potrzebuję czegoś mocnego, ale jednocześnie delikatnego dla skóry zwierzęcia. Może ktoś miał podobne doświadczenia albo testował sprzęt w warunkach ogrodowych? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Jaki odkurzacz wybrać do czyszczenia żyrafy?
Myślę, że warto zwrócić uwagę na poziom hałasu, bo żyrafa może się stresować.
Wątek na czasie, będę czytać dalej :)
No i nie zapomnij o przedłużaczu – bez niego nie wygarniesz całej powierzchni.
U mnie też problem, zupełnie nie mam pojęcia.
Może zwykła szczotka byłaby lepsza niż odkurzacz? Tylko zgaduję.
Generalnie przy odkurzaniu zwierząt kluczowa jest długość węża i delikatna końcówka, reszta to kwestia budżetu.
Może ktoś coś podrzuci, bo sam nie wiem.
Moja siostra u nas w zoo używa Nilfiska i chwali, więc może warto zerknąć.
Wydaje mi się, że odkurzacz z długą rurą by pomógł, ale mogę się mylić.
Podbijam, super wpis bo mam podobny dylemat.
Chyba kiedyś widziałem w zoo coś na zasadzie profesjonalnego odkurzacza, ale nie pamiętam marki.
Przy wyborze ważna jest też łatwość czyszczenia pojemnika na sierść.
Weź coś z regulacją siły ssania, wtedy nie zrobi się żyrafie krzywda i ogarniesz każdą powierzchnię.
To chyba bardziej kwestia przyłączy i akcesoriów niż samej mocy silnika.
Wydaje mi się, że filtr HEPA jest konieczny, ale nie do końca ogarniam temat.
Używałem Nilfiska ATTIX 33 do czyszczenia dużych zwierząt, sprawdził się rewelacyjnie. Ma system AntiStatic, więc rura się nie elektryzuje i nie przyciąga włosów do środka.
Pracowałem kiedyś w ośrodku safari i tam używaliśmy Karchera z końcówką do sierści – żyrafy nie protestowały, a czyszczenie było znacznie szybsze.
Wystarczy porządny odkurzacz przemysłowy, najlepiej z dużym workiem, nic więcej.
Najważniejsze, aby odkurzacz miał długą i elastyczną rurę – przy żyrafie się przyda. Szukaj modeli z silnikiem minimum 1200 W, najlepiej z regulacją mocy i filtrem HEPA. Dodatkowo zaopatrz się w końcówkę z miękkim włosiem, żeby nie podrażnić skóry.