Hej, sadzę maliny od kilku lat, ale ostatnio ich plon jest bardzo słaby i liście zaczynają żółknąć. Zastanawiam się, czy lepiej zastosować nawóz mineralny czy przejść na obornik/kompost. Podobno ważny jest też dobry stosunek NPK, ale nie wiem który wybrać. Zależy mi na większych i słodszych owocach. Ktoś ma doświadczenie z nawożeniem malin i może doradzić sprawdzone rozwiązanie? :)
Jakim nawozem najlepiej zasilić maliny w ogrodzie?
może ktoś poleci markę nawozu, bo nie znam popularnych producentów
Ja używam granulowanego saletrzaka raz w sezonie i mam ok plony.
Jeśli zależy ci na dobrym plonie, to warto zacząć od analizy gleby i pH. Maliny najlepiej reagują na nawóz ze zbilansowanym NPK, np. 6-12-36, podawany wiosną tuż przed kwitnieniem. Dobrze też uzupełnić potas siarczanem potasu, a magnez dolomitem.
chyba wystarczy zwykły nawóz wieloskładnikowy 10-10-10, nie chce przesadzać
Możesz też spróbować nawozu dolistnego z mikroskładnikami, zwłaszcza żelazo i mangan. Daje to szybki efekt przy żółknięciu liści.
nie wiem czy nie będzie przesycona gleba jak przesadzę z nawozem mineralnym
też ostatnio zastanawiam się nad nawozem do malin, czekam na odpowiedzi
Kilka lat temu robiłem wapnowanie dolomitowe i widziałem dużą różnicę. Potem wystarczyło już tylko regularne dokarmianie.
W sprzedaży są też specjalne mieszanki do krzewów owocowych z dodatkiem wapnia i magnezu. One wyrównują odczyn i dostarczają potrzebnych pierwiastków.
Ja od trzech lat stosuję obornik przefermentowany i zauważyłem większe i słodsze owoce. Robię to co jesień.
Są nawozy granulowane, ale ja wolę płynny, szybciej się wchłania. Efekt widać po kilku dniach.
Pamiętaj o podzieleniu dawek nawozu na kilka terminów: wczesna wiosna, przed kwitnieniem i po zbiorze. To pomaga uniknąć spłukiwania składników.
Na gliniastej glebie dobrze sprawdza się wapnowanie jesienią i nawóz 5-10-10 wiosną. Maliny rosły jak szalone.
Warto też pilnować wilgotności gleby przy nawożeniu – susza może ograniczać wchłanianie składników.
Saletra amonowa + kompost i po problemie.
Mnie najlepiej posłużył obornik granulowany, nic więcej nie potrzebowałem.
U mnie kompost + siarczan magnezu działa bajka ;)
podbijam bo też chce wiedzieć najlepiej co kupić
Ja daję jeszcze Biohumus, świetna sprawa.