Jestem w okolicach 5 tygodnia ciąży i ostatnio mam jakieś dziwne objawy. Trochę pobolewa miednica, czasem lekkie plamienia, nie wiem czy to normalne czy już początek poronienia. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Dużo się nasłuchałam, że można się niczym nie przejmować, ale jestem przerażona. Jeśli miałyście, to jakie były pierwsze sygnały? Na usg jeszcze nie byłam, czekam na wizytę za tydzień, ale strach nie daje spać :(
Czy plamienie i ból w 5 tygodniu ciąży to objawy poronienia?
Jeśli plamienie się zwiększa i pojawiają się skrzepy, to może świadczyć o poronieniu. Przy bólach warto też sprawdzić poziom progesteronu, bo niski może być przyczyną.
chyba trzeba unikać stresu, ale czy to pomoże...
chyba to może być przedwczesny poród? ale nie jestem pewna
Może warto zapytać lekarza zanim zaczniesz panikować.
eh, dziewczyny dlaczego to się musi przytrafiać
miałam poronienie w 5 tygodniu, bolało jak przy okresie a potem się nasilało i było spore krwawienie. U mnie żadna tabletka nie pomogła, niestety.
ja bym dmuchała na zimne i zrobiła betę
u mnie lekarz powiedział żeby wziąć duphaston, pomógł na plamienia
tez sie zastanawiam nad tym...
moja siostra miała plamienie ale wszystko się ok skończyło, to była ostra implantacja. jednak u niej nie bolało tak mocno.
podziwiam wasze rady, bo sama nie wiem co myśleć
Przy poronieniu hormonalnym często się stosuje leki progesteronowe, jak wspomniany duphaston. Jeśli to ból skurczowy i plamienie, farmakologia często pomoże.
Każde plamienie w pierwszym trymestrze lepiej od razu sprawdzić. Lepiej dmuchać na zimne i wykonać USG transwaginalne, wtedy będzie większa pewność.
u mnie to było ostrzejsze kłucie w podbrzuszu + duże krwawienie, więc bądź czujna.
Ja miałam poronienie w 6 tygodniu, pierwsze objawy to u mnie ostre bóle jak miesiączka i potem nagle plamienie, początkowo myślałam że to tylko implantacja...
wydaje mi się, że idź do lekarza i spokój Cię ogarnie
no ja bym duphaston wzięła
Z tego co czytałam, przy poronieniu często pojawiają się skurcze dolnej części brzucha, nasilające się, a plamienie zmienia kolor na ciemniejszy. U mnie też krwawienie było zdecydowanie mocniejsze niż normalne plamienie. Koniecznie zrób badanie poziomu β-hCG i idź na USG.
trudno stwierdzić bez badań, ale można spróbować odpoczynku