Pracuje w małej firmie od 2 lat i właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Sporo z was pewnie już to przerabiało... problem w tym, że mam surowego szefa i nie wiem kiedy i jak o tym wspomnieć. Boję się też, że mogę stracić przywileje albo coś spierdzielić. Macie jakieś rady jak zacząć taką rozmowę? Albo jakich słów unikać? Z góry dzięki ;)
Kiedy i jak powiedzieć szefowi, że jestem w ciąży?
Ja mówiłam w 12. tygodniu swojemu bossowi i wszystko poszło gładko, bo przygotowałam harmonogram zastępstw.
Ja po prostu powiedziałam od razu, bądź szczera i luz.
Może najpierw pogadaj z kimś z HR, ale nie wiem czy to pomoże.
Chętnie poczytam, jak to wyszło u Was.
Sprawdź wcześniej przepisy BHP – niektóre obowiązki mogą być w ciąży niewskazane. Jeśli zaproponujesz zmiany w grafiku albo zadaniach, lepiej Cię odbiorą.
Ja przed rozmową wzięłam info od HR o swoich prawach i obowiązkach. Dzięki temu miałam świadomość, jak wygląda procedura zgłaszania ciąży w firmie.
Według mnie lepiej powiedzieć wcześnie, zanim zacznie być widoczna ciąża. Możesz utrzymać lepszą kontrolę nad procesem i planowaniem.
Chyba lepiej wysłać maila niż gadać od razu, ale nie jestem pewna.
Podbijam temat, bo sama mam podobne wątpliwości.
Możesz zacząć od słów 'mam ważną sprawę osobistą', żeby dać znać, że to nie plotki. Potem od razu przejdź do sedna: termin i plan na pracę do porodu.
Ciekawe, co Wam poradzili.
Wydaje mi się, że najlepiej powiedzieć zaraz po tych pierwszych badaniach.
Hej, jestem w ciąży, myślę, że to wystarczy ;)
Najpierw umów się na spokojną rozmowę jeden na jeden, poza szczytem obowiązków. Przygotuj się, że możesz omówić urlop macierzyński i ewentualne zastępstwo. Krótko, konkretnie i z pomysłem.
U mnie się sprawdziło, że wysłałam mejla z info, a potem dopytałam.
Ja tak powiedziałam swojemu szefowi przy biurku, w luźnej atmosferze, żeby nie robić z tego konferencji. Działa :)
Nie stresuj się, powiesz szefowi w cztery oczy i git.
Niekoniecznie mam rację, ale ja bym dodała trochę luzu do tej rozmowy.