Cześć wszystkim! Pytanie mam takie - kiedy jelenie właściwie zrzucają poroże? Obejrzałem kilka filmików i czytałem, że raz jest to zima, a innym razem wiosna. Może to zależy od regionu albo od wieku zwierzaków, nie jestem pewien. Ktoś to obserwował albo słyszał jakieś szczegóły? Dzięki z góry za pomoc :)
Kiedy jelenie zrzucają poroże?
Mieszkam koło lasu i co roku obserwuję ślady po porożu od lutego do marca, czasem nawet kwiecień się zdarza.
W zoo, gdzie pracowałem, sprzątaliśmy po porożu głównie w lutym, było go naprawdę sporo.
Generalnie styczeń-luty, proste :)
U nas w regionie strony północne zrzucają trochę później, bo mają niższe temperatury, więc nawet kwiecień się zdarza.
Naukowcy często wyposażają jelenie w nadajniki GPS i rejestratory aktywności, żeby dokładnie określić moment zrzucenia poroża i zbierać dane do badań.
zawsze się nad tym zastanawiałem
Ciekawe, sam bym chciał wiedzieć dokładnie.
Ja bym brał luty jako najpewniejszy miesiąc.
Po zrzuceniu poroża następuje okres intensywnego wzrostu nowych odnogów – początki widoczne są już kilka dni po utracie starego poroża.
Jakiś myśliwy mnie raz uświadomił, że młode byki zrzucają poroże wcześnie, bo szybciej się zużywa.
W Skandynawii czy na północy Europy ten okres często wypada później, nawet w kwietniu, bo ruja jest u nich przesunięta. Wszystko przez krótszy dzień i niższe temperatury.
U mnie w górach częściej w marcu, bo jest zimniej.
też mnie to ciekawi
wydaje mi się, że to bardziej kwestia rui niż kalendarza, ale nie mam pewności
chyba to się dzieje jak mrozy zelżą, ale mogę się mylić
Ja widziałem to ostatnio w lutym u moich dziadków pod lasem.
Jelenie w Polsce zazwyczaj zrzucają poroże między końcem grudnia a początkiem marca, zależnie od pogody i kondycji. Starsze byki często robią to później, a młodsze łanie mogą pozbyć się odnóg już w styczniu.
Słyszałem tylko, że to na przełomie zimy i wiosny, ale nie mam szczegółów.
Spadek poziomu testosteronu po rui powoduje odpadnięcie poroża, a sam proces może trwać kilka dni, zanim poroże w końcu opadnie.