Potrzebuję laptopa do 2500 zł głównie do pracy biurowej, przeglądania neta i okazjonalnie lekkiego grania. Czy w tej cenie da się coś sensownego trafić? Zależy mi na SSD, min. 8 GB RAM i przyzwoitym procesorze. Zastanawiam się między Intelami i AMD, ale nie mam doświadczenia. Może ktoś coś poleci w tym budżecie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)
Co wybrać: laptop do 2500 zł?
Miałem HP Pavilion 14 w podobnej cenie i niestety zawiódł mnie ten procesor w grach. Teraz mam Acer z Ryzenem i widać sporą różnicę w wydajności.
Też się rozglądam za czymś w tej kwocie, temat podbijam
Acer Aspire 5 spoko opcja
Jeśli priorytetem jest płynność i szybkie wczytywanie aplikacji, szukaj czegoś z SSD NVMe min. 256 GB i 8 GB RAM. W tej cenie często trafia się Lenovo IdeaPad 3 z Ryzenem 5 3500U albo Acer Aspire 5 z Intel Core i5-10xxx. Oba modele mają rozszerzalną pamięć i przyzwoite ekrany 15,6 cala.
O, ciekawy wątek, ja też szukam laptopa
Mam podobne pytanie, obserwuję temat i będę wdzięczny za opinie innych
Ja bym brał Lenovo z AMD, u mnie się sprawdza
Wydaje mi się, że Asus VivoBook 15 może być ok, ale nie jestem pewien czy nie braknie mu mocy do multitaskingu
Ja kupiłem niedawno Dell Inspiron 15 z Ryzen 5 3500U za 2400 zł i działa bez zarzutu, nawet w prostsze gry. Dysk M.2 512 GB, 8 GB RAM i matowa matryca to była dla mnie świetna opcja w tym pułapie cenowym.
Zwróć uwagę na modele z procesorem Ryzen 5 4500U – mają 6 rdzeni, niezłe zintegrowane GPU i dobrą baterię. W połączeniu z 8 GB RAM i dyskiem 256/512 GB SSD sprawdzą się do codziennego użytku.
Generalnie w tym przedziale warto celować w 8 GB RAM, SSD NVMe oraz CPU co najmniej z 4 rdzeniami. Unikałbym tanich modeli z HDD lub eMMC, bo to już wolno chodzi.
Może warto poczekać na promocję w media markt czy na x-kom, chyba ostatnio było parę fajnych ofert?
Przez miesiąc miałem Xiaomi Mi Notebook 14 i nieco mulił, ale wymiana na 16 GB RAM załatwiła sprawę. W twoim budżecie może zmieścisz się jeszcze na rozbudowę pamięci.