Potrzebuję nowego laptopa, budżet maksymalnie 3000 zł. Głównie chodzi o przeglądanie neta, pracę w pakiecie biurowym i czasem trochę filmów czy lżejszych gier. Ogólnie nie ogarniam za bardzo wszystkich specyfikacji, rozważam coś z Ryzenem albo i5. Ważne żeby bateria przyzwoicie trzymała i żeby się nie grzał za bardzo. Ktoś ma jakieś sprawdzone modele w tej cenie? Będę wdzięczny za pomoc :)
Jaki laptop do 3000 zł polecacie?
Też się zastanawiam nad tym tematem, ciekawe co wyjdzie :)
Zwróć uwagę nie tylko na procesor, ale też na ilość RAMu (min 8 GB) i szybkość dysku. SSD to podstawa – HDD odradzam. W okolicy 3000 zł znajdziesz modele z SSD 256 GB.
Samsungi teraz są tanio, zwłaszcza Galaxy Book, u mnie ok.
Wydaje mi się, że w tej cenie trudno będzie znaleźć coś z grafiką dedykowaną, ale mogę się mylić.
Najlepiej zamawiać w sklepach z dobrą gwarancją i serwisem. Czasem dopłata 100-200 zł do rozszerzonego wsparcia się opłaca.
Kupiłem jakiś czas temu HP 15s z Ryzenem 5 5500U i szczerze jestem bardzo zadowolony. Nie jest to demon prędkości w grach, ale do wszystkiego innego spisuje się rewelacyjnie, a bateria trzyma mi ok. 6 godzin.
Chyba słyszałem że Acer ma jakieś modele do 3000 tanie, nie wiem czy dobrze pamiętam.
Mnie wystarcza Acer Swift 3, cena<3000 i śmiga bez zająknięcia.
Osobiście miałem ASUS VivoBook z Ryzenem 5, po pół roku sprzedałem za 2500, bo potrzebowałem czegoś mocniejszego. Warto kupować od razu z opcją dopięcia RAM.
Ja wziąłem Lenovo IdeaPad 5 z Ryzenem 5 i jest git.
Warto też zerknąć na modele od ASUSa – np. ASUS VivoBook 15 z Core i5 1135G7. Cichy, lekki, matowa matryca i bardzo dobry touchpad. Daje radę w codziennych zadaniach, a przy okazji bateria potrafi wyciągnąć 6-7h. No i dla niektórych ważna kwestia – ma podświetlaną klawiaturę.
Ja bym przede wszystkim sprawdził oferty Lenovo, HP oraz ASUSa, bo u mnie te trzy marki najlepiej wypadają cenowo. W każdej z nich znajdziesz coś z Ryzenem 5 lub i5 do 3000 zł. Wszystko zależy też od promocji.
Moim zdaniem lepiej pójść w Ryzen 5 5500U – dużo wydajniejszy od i3 i podobny cenowo do i5 Intela. Karta Vega radzi sobie w Valorancie czy CS:GO na średnich ustawieniach. Sprawdź ofertę Lenovo IdeaPad 5 z tą konfiguracją, często jest w promocji. Oczywiście RAM min 8 GB i SSD 256 GB. Do biura aż nadto, a przy okazji jak filmów czy prostego montażu.
Bardzo dobry w tej cenie jest HP Pavilion 15 z procesorem Ryzen 5 4500U, 8 GB RAM i dyskiem SSD 512 GB. Ma matrycę IPS, do pracy i oglądania filmów spoko, a jak dorzucisz 8 GB RAM dokładając kość to nawet w lżejsze gierki pociągnie. Bateria trzyma około 7 h przy normalnym użytkowaniu. Warto też rozważyć wersję z Intel i5-1135G7, ale Ryzen często wypada lepiej w wielowątkowych zadaniach.
Podbijam, szukam tego samego w podobnym budżecie.
Moje doświadczenie – firma wzięła mi Dell Inspiron 3501 z i5 10 gen i 8GB RAM. Działa płynnie, choć przy większym obciążeniu trochę się grzeje. Ogólnie za 3000 zł warto.