Próbuje znaleźć dobrą maszynkę do strzyżenia mojego Yorka w domu, ale jest tyle opcji że oszaleję :) Chciałbym coś co nie będzie robić hałasu, bo mój piesik panicznie boi się głośnych urządzeń. Nie wiem czy lepiej inwestować w profesjonalną maszynkę dla psów, czy może wystarczy zwykła do włosów. Ważne dla mnie, żeby była lekka, nie za droga i żeby ostrza dały radę z miękką sierścią Yorka. Macie jakieś sprawdzone modele albo marki? Warto dopłacać do akcesoriów, jak różne nasadki czy olejki do ostrzy? Będę wdzięczny za każdą sugestię!
Jaką maszynkę do strzyżenia Yorka polecacie?
Kiedyś kupiłem tanią maszynkę dla psa i po 2 miesiącach ostrza były całkowicie tępe. Teraz mam Wahl i działa już rok bez problemu.
Jeżeli zależy ci na cichej pracy, to zwróć uwagę na maszynki z oznaczeniem low noise / low vibration.
Kupowałem ostatnio Remington, też dawał radę.
U mnie Wahl sprawdza się fajnie, zero problemów.
Z maszynek z niższej półki tanie psy szybko sie psują, nie warto oszczędzać. Lepiej dopłacić te 100-200 zł i mieć spokój na lata.
Też się nad tym głowię.
Ja mam Phillipsa i super, pies się przyzwyczaił.
Zwróć uwagę na rozmiar ostrza – te mniejsze (np. #10) lepiej radzą sobie przy precyzyjnym cięciu przy uszach i łapach.
Polecam Philips QC5580 Pet (nieco droższa, ale bardzo cicha i z różnymi nasadkami). Ostrza ze stali nierdzewnej są dobre do miękkiej sierści, a bateria trzyma ok. 75 minut.
Może lepiej najpierw wypożyczyć jakąś maszynkę?
Polecam maszynkę z allegro, tanio i dobra.
Miałam Phillipsa, ale okazał się za głośny – lepiej testować w sklepie.
Chyba kiedyś czytałem, że najlepiej maszynki dla zwierząt są głośniejsze, bo mocniejsze?
Moim zdaniem lepszy model przewodowy niż akumulatorowy – nie ryzykujesz braku prądu w trakcie obcinania. Warto też dokupić olejek do ostrzy, żeby się nie zacinaly.
Ja bym brał Andis, naprawdę ok.
Ciekawe, co wybierzecie.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale podobno te ceramiczne ostrza wolniej się nagrzewają.
U mnie sprawdził się zestaw MOSER Animal Clipper, ma dwie końcówki i idzie szybciej.
Ja nadal bez decyzji.