Szukam jakiegoś dobrego gazu do migomatu. Mam małą spawarkę i głównie spawam konstrukcje ze stali do 6 mm. Zastanawiam się między czystym CO2 a mieszanką argonu z CO2. Słyszałem, że mieszanka jest lepsza, ale droższa. Dodam, że pracuję głównie w warsztacie i zależy mi na estetyce szwu. Macie jakieś uwagi albo sprawdzone rozwiązania?
Jaki gaz do migomatu polecacie?
Nie jestem ekspertem, ale może mieszanka 90/10 da lepszy efekt?
polecam Ar+CO2, nie szalej z czystym gazem.
próbuj 90/10, ładny szew wychodzi.
Wygląda na to, że 80/20 jest uniwersalny, ale mogę się mylić.
pure CO2 tylko do budżetówek, lepsze mieszanki to podstawa.
Wydaje mi się, że argon poprawia wygląd, ale nie wiem czy cena to uzasadnia.
Podbijam, bo też chcę wiedzieć.
Generalnie ludzie polecają Ar+CO2, ale każdy ma swoje upodobania.
Kiedyś zasłyszałem, że 90% Ar/10% CO2 to złoty środek. Sam użyłem i była różnica w estetyce.
Do stali najczęściej używam mieszanki 82% Ar / 18% CO2. Dzięki temu łuk jest stabilny, minimalnie pryska i szew jest bardziej gładki. Przy cieńszych blach nawet 90/10 się sprawdza, ale trudno wyrównać dyszę. Czyste CO2 to opcja budżetowa, ale ostrzejszy łuk i większy odprysk.
Mieszanka argon+CO2 jest praktycznie standardem. Czyste CO2 stosuję tylko do prefabrykacji elementów maszyn nie wymagających ładnego wyglądu. Przy jakimkolwiek bardziej widocznym spawie warto użyć mieszanki.
Ja mam zestaw butla + reduktor od Froniusa, mieszanka 93% argonu i 7% CO2. Spawałem cienkie blachy 1–2 mm i efekt był bardzo czysty. Jeden minus to wyższa cena, ale za jakość warto zapłacić.
Chyba kiedyś czytałem, że 100% CO2 wnika lepiej, ale nie jestem pewien.
u mnie 82/18 spoko sprawa, mało pryska.
Jeśli spawasz grubsze elementy, 100% CO2 daje lepsze wnikanie, ale wizualnie trochę gorzej wygląda szew. Do warsztatu 75/25 albo 80/20 są dobre wyjściem, no i nie kosztuje to kosmosu. Kontroluj przepływ na poziomie około 12–15 l/min, w zależności od grubości.
Nie ma jednej słusznej odpowiedzi, każdy warsztat ma swoją specyfikę.
Ja biorę 75/25 i spawa mi się dużo przyjemniej niż na samym CO2.
Też mam z tym dylemat, ciekawe co wyjdzie.
U mnie podobny problem, czekam na rady.