Planuję zmianę auta i waham się między Skodą Octavią a Superbem. Jeżdżę głównie po mieście, ale czasem robię też trasę poza miastem. Zależy mi na niezawodności i rozsądnych kosztach eksploatacji. Co byście polecili i dlaczego?
Octavia czy Superb – co lepiej wziąć?
Ja to bym wziął z silnikiem 1.5, bo ma więcej niż ok.
Pod względem przestrzeni z tyłu Superb wygrywa zdecydowanie – jeśli często wożisz pasażerów, to będzie duża różnica.
Może lepiej poczekać na wersję po liftingu? Heard że zmienili trochę zawieszenie.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Octavia miała mniejszą skrzynię biegów, czy to nie wpływa na komfort jazdy?
Też się zastanawiam nad tym samym od jakiegoś czasu.
Przesiadka z Octavii 1.8 na Superba 1.6 to był krok w stronę ciszy i lepszej izolacji akustycznej.
Ale fajny temat, sam niedługo wybieram auto.
Na wartości odsprzedażowej Octavia lepiej trzyma cenę, za Superb trzeba więcej zejść z ceną, bo to wyższy segment.
Chyba ja jednak wolałbym coś mniejszego, ale z drugiej strony bagażnik w Superbie kusi.
Podbijam, fajny temat.
Wybrałem Superba, bo jeżdżę dużo tras i potrzebowałem większego zasięgu, a spalanie 2.0 TDI trzyma się w granicach 5,5 l.
Superb spoko, ale to już klasa biznesowa prawie ;)
Przejechałem Octavią 200 tys. km i nigdy nic poważnego się nie wydarzyło, ale Superb łączy większy bagażnik z dobrym prowadzeniem.
Miałem Octavię III 1.6 TDI i byłem zadowolony, ale przesiadka na Superba 2.0 TDI to był jednak komfort wyższy – ciszej w środku, bardziej miękko na dziurach.
Każdy inaczej używa auta, więc warto wybrać auto pod siebie, a nie pod ogół.
Nie mam zdania, jeszcze za mało info zebrałem.
Superb rules, ale musisz mieć budżet.
Z mojego doświadczenia Superb ma większy komfort zawieszenia i więcej miejsca w kabinie, ale Octavia jest tańsza w naprawach i pali mniej w mieście. Wersja 1.6 TDI w Octavii wypada super jeśli zależy Ci na spalaniu, ale na trasie warto przemyśleć 2.0 TDI w Superbie.
Chyba Superb lepiej wypada w trasie, ale nie jestem pewny czy spalanie nie skoczy drastycznie.