Zastanawiam sie czym nawozic surfinie na balkonie. Mam kilka donic i roslinki wygladaja troche blado. Myslalem o jakims plynnym nawozie co tydzien ale nie jestem pewien czy to dobry pomysl. Slyszalem o NPK 5-10-5 ale nie wiem gdzie to dostac. Moze jakis granulowany bedzie lepszy? Ktos probowal? :)
Jaki nawóz najlepiej podlać surfinię?
Jeśli masz dostęp do nawozu Organic Power to jest mieszanka naturalna z algami morskimi, poprawia jakość gleby i wzmacnia korzenie surfinii.
ja brałam nawóz ogrodniczy do pelargonii i surfinii też się przyjęły fajnie
mam nadzieję, że znajdziesz coś dla swoich kwiatków, trzymam kciuki
nie wiem czy dawanie granulatu nie zaszkodzi, moje rośliny czasem łapią łapki w dół
ja używam mixu mineralnego 7-6-19 i super rosną
też się zastanawiam nad nawozem, temat przydatny
wydaje mi się, że taki standardowy nawóz 10-10-10 też by dał radę, ale nie jestem pewien
u mnie najlepszy efekt dał Florovit petunia&surfina, podlewam dwa razy na miesiąc i jest kozacko
kiedyś miałem problem z kondycją surfinii aż odnalazłem ratio 3-10-17, po dwóch tygodniach ożyły
Ja stosuję nawóz granulowany Osmocote 14-12-14, działa jak slow release, nie trzeba pamiętać co tydzień, raz na 3 miesiące wsypujesz i masz spokój.
podbijam bo sam nie wiem co lepsze dla surfinii
Nawóz w formie płynnej o składzie 5-10-5 z dodatkiem mikroelementów sprawdzi się super, podlewam co dwa tygodnie i kwitnienie jest intensywne.
polecam co tydzień PLANT MAGIC petunia booster, ale każdy ma swój gust ;)
testowałem też domowej roboty wyciąg z pokrzywy, surfinii to się w sumie nie spodobało, lepiej kupić gotowca
Na początek warto podlać roztworem nawozu do petunii i surfinii (np. Florovit) w dawce półowej, a jak roślinki mało reagują, to pełna dawka co 7–10 dni.
u mnie pelna petarda z bioponem do surfinii, kwitnie non stop
chyba lepiej coś z więcej potasem, ale mogę się mylić