Od jakiegos czasu zastanawiam sie ile tak naprawde ląduje na konto po odliczeniu wszystkiego. W ofertach widze ze firmy pisza widełki brutto, ale nie mam pojecia co to daje na rękę. Czy możecie napisać ile wam wpływa na konto pracując np. w korpo albo mniejszej firmie? Szukam jakiegos realnego punktu odniesienia. Z góry dzięki za odzew :)
Ile realnie zarabiacie na rękę?
Ja przez kilka lat byłem na kontrakcie i brałem ok. 12k brutto, ale uciekały mi składki. Netto wyskakiwało 8300 ale bez urlopu płatnego.
Jestem kontrolerem finansowym w dużej firmie produkcyjnej. Brutto 12000, netto wyskakuje 8400 zł co miesiąc. Dodatkowo karta sportowa i ubezpieczenie grupowe, ale to nie wpływa na wypłatę.
Już 2 lata temu zmieniłem branżę i teraz mam 10000 brutto, czyli 6900 netto. Warto inwestować w rozwój, pensja za to podskoczyła.
Tez mnie to ciekawi, podbijam.
Fajnie by było zobaczyć jakie są różnice w różnych miastach i branżach.
W korpo telekomunikacyjnym mam 11000 brutto, na rękę około 7700 zł. Można też podbijać o bonus roczny do 20% pensji.
Pracowałam w korpo i miałam 7000 brutto, na rękę 5000, ale dzięki benefitom typu opieka medyczna i karta sportowa sporo oszczędzałam.
Ja jestem w korpo IT, na poziomie senior dev. Brutto 15000, netto ok. 10600 zł. Najbardziej jednak odczuwalna jest zmienność - czasem praca zdalna, czasem wyjazdy i wtedy dietki po 30zl/dziennie.
Ja mam 5000 i nie narzekam.
Myślę, że warto też spojrzeć na benefity pozapłacowe bo wiele firm teraz to oferuje.
Pracuję w średniej wielkości firmie usługowej, na stanowisku specjalisty ds. marketingu. Brutto miałem 8000, netto wychodzi mi około 5600 zł. Do tego dochodzi premia kwartalna z ok. 1000 netto, ale nie zawsze jest przyznawana.
Dostaję 7500 netto, ale w stolicy, wiec drogo.
Ok 3000 w małej firmie i chyba za mało ;)
U mnie na rękę ok. 4000 i spoko da się żyć.
O, dobry temat, bo zawsze się zastanawiałem.
Wydaje mi sie, że jak ktoś pracuje na umowie zlecenie to na rękę jest trochę mniej, ale nie jestem ekspertem.
Chyba brutto-netto to jakieś 20-30% różnicy, ale nie pamiętam dokładnie.
Interesujące ile ludzi dostało naprawdę, czekam na więcej info.
Ciekawe jak to wypada w sektorze publicznym vs prywatnym.