Zastanawiam się nad kupnem kompaktowego SUVa – Nissan Qashqai czy Ford Kuga? Na papierze oba ogarniają temat, ale potrzebuję auta głównie do miasta i okazjonalnych wypadów za miasto. Dużo słyszałem o różnicach w zawieszeniu, spalaniu i awaryjności. Ktoś jeździł obiema i może podzielić się wrażeniami? Będę wdzięczny za wszystkie plusy i minusy 🙂
Nissan Qashqai czy Ford Kuga – co lepsze na co dzień?
Kupiłam niedawno Nissana Qashqai 1.3 DIG-T i jestem zadowolona z elastyczności silnika – fajnie przyspiesza nawet przy pełnym bagażniku. Spalanie w mieście potrafi skakać do 10 litrów, więc trzeba się nastawić. Przeglądy tanie, a zimą bez problemu odpala nawet przy dużym mrozie.
Też się nad tym głowię, dobry temat 😉
Wydaje mi się, że Ford ma lepszy napęd 4x4, ale nie jestem do końca pewien.
Myślę, że to kwestia priorytetów – jeśli chcesz wygodę i miękkie zawieszenie, celuj w Qashqai, a jeśli większą przestrzeń i sztywniejsze prowadzenie, to Kuga może bardziej Ci podejść.
Obecnie mam Forda Kuga 1.5 EcoBoost i uważam, że jak na silnik benzynowy 150 KM jest całkiem oszczędny – około 7,5 l/100 km w trasie i 9 w mieście. Zawieszenie jest twardsze niż w Qashqaiu, więc wyczujesz każde nierówności, ale auto trzyma się drogi pewnie. Jeśli jeździsz po dziurawych drogach, Nissan będzie wygodniejszy. Ważne też, że w Kuga masz więcej miejsca na kolana i bagażnik o jakieś 50 litrów większy.
Ja bym wziął Qashqaia – lepsze zawieszenie i mniej awarii słyszałem.