Zastanawiam się nad studiowaniem psychologii ale nie wiem gdzie iść. Słyszałem o różnych uczelniach: UW, UJ, SWPS... Macie jakieś doświadczenia? Która daje lepsze perspektywy? Czy może jakaś mniejsza szkoła jest okej? Dzięki za wszelkie opinie :)
Gdzie najlepiej studiować psychologię?
Z perspektywy studenta psychologii na UW mogę powiedzieć, że program jest dość ogólny i teoretyczny, ale jest masa specjalizacji do wyboru i dobre praktyki w szpitalach czy ośrodkach. Rekrutacja wymaga egzaminu pisemnego z biologii i języka. Jeśli zależy Ci na naukowym podejściu, to UW i UJ wypadają najlepiej w rankingach.
Patrząc na koszty i czesne, UJ i UW są darmowe, a SWPS odpłatne, ale oferują wsparcie w formie stypendiów. Weź też pod uwagę lokalizację i atmosferę na uczelni – to duży wpływ na komfort studiowania.
Też się nad tym chwilę zastanawiam.
Ja byłem na UJ i było super. Pakiet humanistyczno-przyrodniczy, dużo biologii i eksperymentów. Podobała mi się możliwość wymiany na Erasmusa i miałem fajne praktyki w poradni.
U mnie SWPS spoko poszedł 😉
Wydaje mi się, że UJ ma trochę lepsze warunki do badań, ale nie jestem pewien.
Podbijam temat, mnie też ciekawi.
SWPS z kolei kładzie duży nacisk na ćwiczenia praktyczne, warsztaty i projekty w firmach. Nauka jest płatna, dlatego budżet może być istotny, ale mniejsze grupy sprzyjają interakcji z wykładowcami. Mają też fajne laboratoria psychofizjologiczne.
UW rządzi, polecam.
Studiuję psychologię na SWPS od 2 lat i jestem bardzo zadowolony. Zajęcia są raczej w małych grupach, dużo praktyki i seminaria. Wykładowcy są dostępni i pomagają pisać prace. Minusem jest spory koszt czesnego, ale stypendium jest dość elastyczne.
Chyba SWPS ma więcej praktyk, ale nie do końca wiem.